FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jednodušna osuda terorističkog napada u Šarm el-Šeiku

PARIZ, 23. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Napadi u egipatskom ljetovalištuŠarm el-Šeiku na Crvenome moru pokrenuli su u subotu val jednodušnihosuda zemalja širom svijeta, koje su pozvale na jedinstvo protivterorističke "pošasti".
PARIZ, 23. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Napadi u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku na Crvenome moru pokrenuli su u subotu val jednodušnih osuda zemalja širom svijeta, koje su pozvale na jedinstvo protiv terorističke "pošasti".

Odgovornost za više podmetnutih bombi u kojima je poginulo najmanje 88 osoba, a preko 200 ozlijeđeno, preuzela je skupina povezana s terorističkom mrežom al-Qaidom pod nazivom "Podružnica al-Qaide za Levant i Egipat". Autentičnost njihova priopćenja objavljena na internetskim stranicama se provjerava.

Eksplozije su se dogodile otprilike sat poslije ponoći na staroj tržnici u Šarm el-Šeiku i pred hotelima u obližnjem Naama Bayu, popularnom turističkom odredištu.

"S bolom i srdžbom", kako je rekao glavni tajnik UN-a Kofi Annan, dočekana je u svijetu vijest o pokolju. Čitava međunarodna zajednica, od Izraela do Sjedinjenih Država, očitovala je "solidarnost" s Egiptom.

Prve osude stigle su iz Washingtona, europskih prijestolnica, Japana, Rusije, Izraela, arapskog svijeta i Irana, nekoliko sati nakon niza atentata - najmanje sedam kako tvrdi policija - za koje je odgovornost preuzela "skupina Al-Qaida u zemljama Levanta i u Egiptu", u priopćenju kojega vjerodostojnost nije potvrđena.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice koja boravi u posjetu Jeruzalemu osudila je "bezumne" terorističke napade.

I ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na jedinstvo u borbi protiv "međunarodnog terorizma", u poruci egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku.

Francuski predsjednik Jacques Chirac istaknuo je "bezuvjetnu odlučnost u borbi s tom pošasti", dok je predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi ponovno potvrdio "opredijeljenost Italije" da se bori protiv međunarodnog terorizma. Španjolska, koju su 11. ožujka 2004. pogodili krvavi atentati, poslala je Egiptu poruku solidarnosti.

Europska komisija u Bruxellesu užasnuta je "kukavičkim" napadima i izrazila je spremnost da pruži pomoć egipatskim vlastima, "bezuvjetno osudivši terorističko nasilje".

Izrael je oštro osudio "neljudske terorističke čine" i ponudio pomoć Egiptu s kojim izraelsku državu veže mirovni ugovor iz 1979.

I Palestinska samouprava je "odlučno osudila" atentate, kao i Jordan i Sirija. "Izražavam iskrenu potporu našoj egipatskoj braći i predsjedniku Mubaraku u borbi protiv terorizma", kazao je predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas.

Među arapskim zemljama, Irak je osudio "rak terorizma koji prijeti miru u cijelome svijetu". Njegov susjed, Iran također je oštrim riječima osudio napade, koje je popratio kritikom upućenom Americi: "SAD mora promijeniti politiku u borbi protiv terorizma, mora se odreći politike dvostrukih mjerila i pružiti ruku međunarodnoj zajednici jer jedini način da se suzbije terorizam jest međunarodna suradnja", rekao je službeni predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙