FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisani ugovor za poticaj malim brodarima

TROGIR,18. srpnja 2005.(Hina) - U Trogiru je danas državni tajnik zamore Branko Bačić potpisao ugovore o potpori obnovi putničke iizletničke flote s deset malih privatnih brodara čiji su projektiprihvaćeni na javnom natječaju.
TROGIR,18. srpnja 2005.(Hina) - U Trogiru je danas državni tajnik za more Branko Bačić potpisao ugovore o potpori obnovi putničke i izletničke flote s deset malih privatnih brodara čiji su projekti prihvaćeni na javnom natječaju.

Vrijednost je tog projekta nešto viša od 70 milijuna kuna, a država podupire 10 posto vrijednosti trupa broda, odnosno 2,260.000 od ukupno 22,600.000 kuna.

Program načina financiranja obnove flote Vlada je, kako je podsjetio državni tajnik Bačić, prihvatila u travnju ove godine. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka nakon toga je provelo postupak javnog natječaja za dodjelu novčanih potpora iz državnog proračuna za gradnju trupa putničkih linijskih brodova do 100 registarskih tona i izletničkih brodova do 300 tona.

Tako država, naglasio je Bačić, ispravlja i nepravdu nanesenu malim brodarima kad im je za komunističke vladavine, najviše 1947., oduzeto više od 140 brodova, za što nikada nisu dobili odštetu. U tom je smjeru, dodao je, u svibnju donesena i odluka o izradbi pravilnika o utvrđivanju vrijednosti oduzetih brodova.

Vlasnici brodova koji će se graditi u domaćim brodogradilištima dobit će potporu u visini od 10 posto vrijednosti trupa broda, što znači da će svaki od njih dobiti 280 do 300 tisuća kuna nepovratna novca.

"Sedam brodova gradit će se od čelika, a tri od drva i tako pobijamo nagađanja", kazao je Bačić, "da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti zabranjena plovidba takvih brodova".

Ovim projektom potiče se ne samo gradnja novih brodova za održavanje putničkih i turističkih linija i jednodnevne izlete nego se poboljšava i ukupna turistička ponuda na Jadranu, razvija malo privatno poduzetništvo, povećava zaposlenost u priobalju, štiti okoliš i pojačava konkurentnost.

Bačić je podsjetio i kako Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka već financira i gradnju i obnovu brodova trgovačke mornarice. Tako je od 1999. izgrađeno 18 brodova, za što je iz državnog proračuna izdvojeno oko 300 milijuna kuna, a cijeli je projekt vrijedan tri milijarde kuna. I "Jadrolinijina" je flota obnovljena s četirima novim trajektima, a još će ih se izgraditi pet. Počeo je i projekt obnove ribarske flote, pa će tako, po Bačićevim riječima, u malim, pretežito otočnim brodogradilištima, biti izgrađeno 28 suvremenih ribarskih brodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙