FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovana Udruga za promicanje međuobalnog prometnog povezivanja

RIJEKA,12. srpnja 2005.(Hina) - Udruga za promicanje međuobalnogprometnog povezivanja (Short Sea Shipping) osnovana je danas u Rijecina poticaj Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a kao jedanod važnijih ciljeva odredila je promicanje međuobalnog prometnogpovezivanja talijanske i hrvatske obale.
RIJEKA,12. srpnja 2005.(Hina) - Udruga za promicanje međuobalnog prometnog povezivanja (Short Sea Shipping) osnovana je danas u Rijeci na poticaj Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a kao jedan od važnijih ciljeva odredila je promicanje međuobalnog prometnog povezivanja talijanske i hrvatske obale.

Na osnivačkoj skupštini sudjelovali su predstavnici 17 hrvatskih lučkih uprava, luka, brodara, agencija, špeditera i prijevoznika, a kao glavna odredišta za promicanje međuobalnog prometnog povezivanja navedene su luke Ravenna i Bakar te Ancona, Zadar i Ploče.

Cilj osnivanja Udruge je suradnja sa sličnim udrugama u Europskoj uniji i kandidiranje projekata koje bi EU mogla financirati, istaknuto je.

Državni tajnik za more Branko Bačić istaknuo je da je jedan od razloga osnivanja Udruge preusmjeravanje dijela tereta koji se iz Europske unije (EU) prevozi na jugoistočni Balkan, a zaobilazi Hrvatsku, preko Hrvatske, posebice tereti iz Italije.

Pojasnio je da se međuobalno prometno povezivanje odnosi na kretanje roba i putnika morskim putem između luka smještenih u Europi ili između tih luka i luka izvan Europe koje morem graniče s Europom. Osnivanjem takvih udruga želi se rasteretiti europske cestovne pravce i preusmjeriti prijevoz dijela tereta i putnika na pomorski prijevoz.

Osim rasterećenja dijela kopnenih pravaca u Hrvatskoj i Europi Udruga će promicati i bolju prometnu povezanost Hrvatske i EU te potrebu smanjenja emisija štetnih plinova u prometu.

Bačić je najavio da će uskoro biti izrađen program rada Udruge koji bi trebao sadržati i prijedlog modela za povećanje prometa u domaćim lukama. Podsjetio je da se Ministarstvo prošle godine uključilo u projekt "Marco Polo" kojim se, putem predpristupnih fondova EU, promiče priobalna plovidba.

Kao jedan od primjera udruga koje promiču prometno povezivanje Bačić je naveo Intermodalni prometni centar Dunav-Jadran koji radi na preusmjeravanju dijela europskih tereta na Dunav te prometnom povezivanju Dunava i Jadrana.

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Mario Babić naglasio je da će se udruga financirati iz članarina i državnog proračuna.

Za predsjednika Skupštine Udruge za promicanje međuobalnog prometnog povezivanja izabran je direktor Luke Ploče Ivan Pavlović.

Na zahtjev špeditera njihovi predstavnici su uvršteni u Upravni odbor Udruge u kojem je, uz predstavnika špeditera, po jedan predstavnik lučkih uprava, Hrvatskih željeznica, Udruženja cestovnog prometa, agencija i Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙