FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četiri zemlje EU-a traže što skorije otvaranje pregovora s RH

BRUXELLES,18. srpnja(Hina) - Austrija je u ponedjeljak u Bruxellesupozvala EU da što prije odredi datum početka pregovora s Hrvatskom, ataj su prijedlog podržale Slovenija, Slovačka i Mađarska, izjavila jeaustrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.
BRUXELLES,18. srpnja(Hina) - Austrija je u ponedjeljak u Bruxellesu pozvala EU da što prije odredi datum početka pregovora s Hrvatskom, a taj su prijedlog podržale Slovenija, Slovačka i Mađarska, izjavila je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

"Pozvali smo da se što prije donese odluka o datumu, a Hrvatska treba paralelno s tim dokazati da u potpunosti surađuje s Haškim sudom", rekla je Plassnik, koja sudjeluju na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Ona je rekla da postoje "jasni signali pojednih država članica da se uskoro očekuje pozitivna odluka o Hrvatskoj".

Britanski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a upoznao je svoje kolege sa zaključcima radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, koja se na razini političkih direktora sastala prošli ponedjeljak u Londonu. Radna skupina je ustvrdila da je Hrvatska postigla napredak u provedbi akcijskog plana za rješavanje slučaja Gotovina, ali da taj napredak još nije dovoljan za ocjenu o punoj suradnji s Haškim sudom, što je uvjet za početak pregovora.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izrazio je žaljenje što na današnjem sastanku nije došlo do bitnijeg pomaka u pogledu Hrvatske, ali je najavio "lijepu jesen za Hrvatsku".

"Žao mi je što danas nije došlo do nekog pomaka u pogledu Hrvatske, o tome ćemo još jednom raspravljati u rujnu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova i nadam se da će ovo biti jedna lijepa jesen za Hrvatsku", izjavio je novinarima Rupel.

Britanski ministar Jack Straw je uoči sastanka izjavio da će se radna skupina za procjenu hrvatske suradnje s ICTY-em ponovno sastati u rujnu i da se krajem kolovoza ili početkom rujna očekuje nova ocjena glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Današnji sastanak Vijeća za opće i vanjske poslove zadnji je prije ljetne stanke. Sljedeći službeni sastanak ministara vanjskih poslova zakazan je za 3. listopada za kada je predviđeno otvaranje pregovora s Turskom. Međutim, 1. i 2. rujna u Newportu u Walesu održat će se neformalni sastanak ministara vanjskih poslova, na kojem će se prema Rupelu, razgovarati i o Hrvatskoj.

"Svi smo zaključili da se bliži trenutak kada se mora donijeti odluka o početku pregovora. Svi smo podržali Hrvtsku i nužnost širenja EU-a na zapadni Balkan, jer to za tu regiju znači stabilnost i prosperitet", rekao je Rupel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙