FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijska ministrica vanjskih poslova za nastavak proširenja EU

BEČ, 3. srpnja 2005. (Hina) - Austrijska ministrica vanjskih poslovaUrsula Plassnik (OeVP) zauzela se u nedjelju u emisiji austrijsketelevizije (ORF) "Pressestunde" (Novinarski sat) za nastavakproširenja Europske unije kazavši kako "politički i geografski državeBalkana pripadaju Europi".
BEČ, 3. srpnja 2005. (Hina) - Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik (OeVP) zauzela se u nedjelju u emisiji austrijske televizije (ORF) "Pressestunde" (Novinarski sat) za nastavak proširenja Europske unije kazavši kako "politički i geografski države Balkana pripadaju Europi".

"Države Balkana politički i geografski nepobitno pripadaju Europi. Mišljenje onih koji smatraju da se proširenje EU treba zaustaviti je neprihvatljivo, proširenje se mora nastaviti, novim državama se mora dati šansa priključenja europskoj obitelji država", istaknula je ministrica Plassnik.

Ispitivanje javnog mnijenja nedavno u Austriji pokazalo je da je 70 posto Austrijanaca za pristup Hrvatske u Europsku uniju, 39 posto za pristup Bugarske, 34 posto za pristup Rumunjske i 20 posto za pristup Turske.

"Želimo Tursku koja živi europske vrijednosti, provedbu reformi, poštivanje ljudskih prava", rekla je ministrica Plassnik odgovarajući na novinarske upite o početku pristupnih pregovora EU i Turske koje se očekuje 3. listopada.

Austrija se uvijek zauzimala za otvorene pregovore ali nema garancija za pristup. "Pristupa može biti ali i ne mora, za to nema garancija" kazala je Plassnik, izrazivši uvjerenje da će pregovori EU i Turske "biti kompleksni i sigurno će dugo, dugo trajati."

Pripreme za austrijsko predsjedanje EU u prvoj polovici 2006. odvijaju se sadržajno i organizacijski prema planu, kazala je šefica austrijske diplomacije te najavila da će u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova biti ustoličen novi državni tajnik za europska pitanja, veleposlanik Hans Winkler koji će prisegnuti u ponedjeljak.

Bio je to prvi nastup ministrice Plassnik u televizijskoj emisiji "Pressestunde" od kada je prije devet mjeseci na čelu austrijskog Ministarstva vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙