FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND traži od Haaga da se zadovolji isprikom optuženih novinara

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND)zatražilo je od Haškog suda (ICTY) da se u slučaju četvorice optuženihhrvatskih novinara i medijskih suradnika zadovolji njihovom isprikom,kao olakotnu okolnost uzme činjenicu da su prije njih drugi otkriliidentitet zaštićenih svjedoka i u obzir uzme dosegnutu razinu slobodemedija u Hrvatskoj.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je od Haškog suda (ICTY) da se u slučaju četvorice optuženih hrvatskih novinara i medijskih suradnika zadovolji njihovom isprikom, kao olakotnu okolnost uzme činjenicu da su prije njih drugi otkrili identitet zaštićenih svjedoka i u obzir uzme dosegnutu razinu slobode medija u Hrvatskoj.

HND u priopćenju, u kojemu izvještava o poduzetim koracima u slučaju optuženih novinara, navodi da je od suda u Den Haagu zatražio da se zadovolji isprikom optuženika, kao što je to već ranije učinio u slučaju crnogorskog novinara Dušana Jovanovića. No, iz novinarske udruge pritom upozoravaju da se oni ne mogu ispričati umjesto optuženika.

U HND-u ističu da su uspostavili kontakte s predstavnicima Europske (EFJ) i Svjetske novinarske federacije (IFJ) kako bi pomogli novinarima i medijskim suradnicima protiv kojih je Haški sud 27. travnja objavio optužnice zbog nepoštivanja suda, odnosno otkrivanja identiteta i iskaza zaštićenih svjedoka na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću. Riječ je o glavnom uredniku zadarskog tjednika "Hrvatski list" Ivici Marijačiću i suradniku lista Markici Rebiću, bivši čelnik vojno-obavještajne službe, te Stjepanu Šešelju i Domagoju Margetiću, direktoru i bivšem glavnom uredniku tjednika "Hrvatsko slovo".

U HND-u kažu da su se neformalno sastali i sa šefom Ureda tribunala u Zagrebu te da su uputili službene dopise glavnom tajniku EFJ-a i IFJ-a Aidanu Whiteu te glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte.

U tim je dopisima HND upozorio da prema hrvatskom zakonodavstvu, praksi hrvatskih sudova i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, novinar, odnosno medij ima pravo bez pravnih posljedica objaviti i tajne dokumente ako je njihov sadržaj u interesu javnog dobra. Pritom je navedeno da novinari ipak ne smiju otkriti identitet zaštićenih svjedoka jer se, po tumačenju stručnjaka za međunarodno i medijsko pravo, time ugrožava njihova sigurnost i obeshrabruje moguće svjedoke.

Izvršni odbor HND-a odbija sve politikanske i ine pritiske koji nanose štetu nastojanjima HND-a da pomogne optuženima, stoji na kraju priopćenja HND-a u kojemu od EFJ, IFJ i ICTY očekuju službena očitovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙