FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra i prekosutra na zapadnom nebu bit će vidljiv "ples planeta" Merkura, Venere i Saturna

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebačko Astronomsko društvo"Beskraj" izvijestilo je danas kako će ovih dana nakon zalaska Suncana zapadu biti moguće promatrati tzv. ples planeta - konjunkcijuMerkura, Venere i Saturna.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebačko Astronomsko društvo "Beskraj" izvijestilo je danas kako će ovih dana nakon zalaska Sunca na zapadu biti moguće promatrati tzv. ples planeta - konjunkciju Merkura, Venere i Saturna.

Tako će se ta tri planeta sutra i prekosutra, 25. i 26. lipnja, prividno na nebu nalaziti neobično blizu, a promatrač koji ispruži ruku moći će sva tri planeta "prekriti jednim prstom", ističu u "Beskraju" i dodaju kako je to rijetka prilika da se tri planeta nalaze toliko blizu na našem nebu.

U stvarnosti ti su planeti međusobno udaljeni milijunima kilometara.

Venera je najsjajniji planet gusti oblaci kojeg snažno odbijaju Sunčevu svjetlost. Njezina je površina vrlo vruća zbog guste atmosfere čiji je tlak na površini 90 puta veći nego na Zemlji, a temperature dosežu 740 Kelvina.

Čak ni površina Merkura, koji je najbliži Suncu, nije toliko vruća. Površina Merkura podsjeća na Mjesec, a najviša temperatura je 700 Kelvina.

Iako drugi najveći planet u Sunčevu sustavu, Saturn je i najudaljeniji od triju planeta pa će na nebu biti manje sjajan od Merkura i Venere. Njegovi prelijepi prstenovi mogu se vidjeti i malim teleskopom.

"Ples planeta" najbolje je promatrati tzv. golim okom, a lako ih je fotografirati običnim fotoaparatom.

Teleskopom će se moći vidjeti Saturnovi prstenovi, a na Merkuru i Veneri neće biti vidljivih pojedinosti osim njihovih faza (koje pokazuju poput Mjeseca) - Venera je prekrivena gustim oblacima, a Merkur je predaleko da bi se mogli vidjeti krateri.

Astronomsko društvo "Beskraj" sutra će prirediti promatranje konjunkcije na zapadnoj strani jarunskog nasipa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙