FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svemirska sonda Deep Impact uspješno lansirala projektil prema kometu Tempel 1

WASHINGTON , 3. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Svemirska sonda Deep Impactuspješno je u nedjelju ujutro lansirala modul koji bi za 24 satatrebao udariti u komet Tempel 1, oko 133 milijuna kilometara udaljenod Zemlje, s ciljem otkrivanja ili bar pojašnjenja tajne podrijetlasunčevog sustava, izvijestila je u nedjelju NASA.
WASHINGTON , 3. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Svemirska sonda Deep Impact uspješno je u nedjelju ujutro lansirala modul koji bi za 24 sata trebao udariti u komet Tempel 1, oko 133 milijuna kilometara udaljen od Zemlje, s ciljem otkrivanja ili bar pojašnjenja tajne podrijetla sunčevog sustava, izvijestila je u nedjelju NASA.

NASA-ini znanstvenici objasnili su da je modul projektil težak oko 370 kg, veličine perilice za rublje. Sonda ga je izbacila jutros u zoru i ako sve prođe kako je predviđeno, za 24 sata projektil bi brzinom od 37.000 km trebao udariti u komet Tempel 1.

Znanstvenici predviđaju da će udarac, koji će odgovarati eksploziji 4,5 tona TNT-a, u jezgri kometa duljeg od 6 km stvoriti krater dugačak poput nogometnog stadiona. Tempel 1 kreće se oko sunca u orbiti između Marsa i Jupitera, projicirajući u svemir tone sitnih čestica.

Udarac modula u komet i njegove posljedice nadzirat će se i snimati kamerama i ostalim mjernim instrumentima koji se nalaze na svemirskoj sondi Deep Impact, od kometa udaljenoj oko 500 km. Znanstvenici će događaj pratiti teleskopima sa Zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙