FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupi nezadovoljni provedbom Zakona o slobodi vjere

BANJA LUKA, 14. srpnja 2005. (Hina) - Biskupska konferencija (BK) BiH,koja je u Banjoj Luci pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljićazasjedala od 12. do 14. srpnja, izrazila je nezadovoljstvo provedbomZakona o slobodi vjere, položaju crkve i vjerskih zajednica u BiH.
BANJA LUKA, 14. srpnja 2005. (Hina) - Biskupska konferencija (BK) BiH, koja je u Banjoj Luci pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića zasjedala od 12. do 14. srpnja, izrazila je nezadovoljstvo provedbom Zakona o slobodi vjere, položaju crkve i vjerskih zajednica u BiH.

BK ističe u priopćenju da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo pravde BiH, čak ni godinu i pol nakon donošenja spomenutog Zakona, nisu izradila podzakonske akte što onemogućava njegovu provedbu. Biskupi također negoduju što zbog "zakulisnih igara" još uvijek nije potpisan ugovor između BiH i Svete Stolice.

U priopćenju se izražava suosjećanje s obiteljima žrtava tragedije u Srebrenici i cijeloj BiH. Istodobno se iskazuje nezadovoljstvo nekim izjavama o Daytonskom sporazumu koje su dali neki domaći političari i međunarodni predstavnici u povodu obljetnice masakra u Srebrenici.

BK podsjeća na svoja stajališta iz 1995. godine po kojima Daytonski sporazum sadrži niz proturječja. BK ukazuje na to da je cjelovita BiH podijeljena na dva entiteta, na neodrživost situacije da jedna država ima tri vojske. Postavlja se i pitanje kakva je to pravda po kojoj se polovica zemlje daje narodu koji ima trećinu stanovnika, kao i to tko može potpisati sporazum po kojem se prostori većinskog stanovništva bosanske Posavine prepuštaju vlasti manjinskog stanovništva.

"Ovim sporazumom potvrđeno je i dopušteno etničko čišćenje i pravo jačega te se u istu razinu stavljaju žrtva i agresor", poručuju uz ostalo bosanskohercegovački biskupi.

Nakon završetka zasjedanja BK BiH, biskupi će u petak 15. srpnja nazočiti proslavi blagdana sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke biskupije i katedrale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙