FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: HNV poziva Bunjevce na ujedinjenje

SUBOTICA, 14. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog nacionalnogvijeća (HNV) u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) Josip Pekanović pozvao jepredstavnike Bunjevaca, koji negiraju hrvatsko podrijetlo, na razgovoro ujedinjavanju hrvatskih i bunjevačkih krovnih institucija.
SUBOTICA, 14. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) Josip Pekanović pozvao je predstavnike Bunjevaca, koji negiraju hrvatsko podrijetlo, na razgovor o ujedinjavanju hrvatskih i bunjevačkih krovnih institucija.

"S obzirom da potičemo iz istog naroda pozvao sam predsjednika Nacionalnog vijeća Bunjevaca u SCG na razgovor o objedinjavanju snaga, odnosno ujedinjavanju dvaju nacionalnih vijeća u jedno koje bi bilo puno jače", izjavio je za HINU predsjednik HNV-a Josip Pekanović.

On ističe da bi trebalo razmotriti i mogućnost "ujedinjenja političkih organizacija hrvatske i bunjevačke zajednice - Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Bunjevačko šokačke stranke".

"Mislim da bi jedan takav potez sigurno bi od obostranog interesa i da bi poslije toga bilo riješeno to tzv. bunjevačko pitanje", rekao je Pekanović, navodeći da je poziv Bunjevačkom nacionalnom vijeću službeno upućen ovoga tjedna na sjednici Savjeta Srbije za nacionalne manjine kojim je predsjedao srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Pekanović je izjavio da odgovor na prijedlog još nije dobio.

U Srbiji postoji zajednica od oko 20.000 deklariranih Bunjevaca koji negiraju svoje hrvatsko podrijetlo.

Iako ističu da im je matična zemlja Srbija ova zajednica Bunjevaca ima status nacionalne manjine.

Krovna tijela Hrvata u Srbiji smatraju da bunjevačke institucije svojim djelovanjem pridonose asimilaciji Hrvata umjesto očuvanju njihova identiteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙