FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dinosauri su imali dišni sustav kao u ptica (studija)

LONDON, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dinosauri su možda bilidivlji grabežljivci, ali su imali dišni sustav poput današnjih ptica,poput vrabaca, priopćili su znastvenici u srijedu.
LONDON, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dinosauri su možda bili divlji grabežljivci, ali su imali dišni sustav poput današnjih ptica, poput vrabaca, priopćili su znastvenici u srijedu.

Dosad se mislilo da su praživotinje poput snažnog Tiranosaura rexa imali pluća poput krokodila, ali su istraživači iz Sjedinjenih Država otkrili da one imaju više zajedničkih osobina s pticama nego s gmazovima kada je riječ o disanju.

"Građa dišnog sustava u dinosaura mesoždera kao što je bio T. rex zapravo ima mnogo sličnosti s današnjim pticama koje s tehničkog stajališta imaju možda najsavršeniji dišni sustav među kralježnjacima na kopnu i u zraku", rekao je Leon Claessens s Harvardova sveučilišta u Massachusettsu.

Studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu Nature najnoviji je dokaz o postojanju sličnosti između dinosaura i ptica. Nedavna istraživanja upućuju da su neki dinosauri možda imali perje i da su ležali na jajima.

Claessens i Patrick O'Connor sa sveučilišta u Ohiju kažu da njihovo istraživanje ne dokazuje da su dinosauri bili toplokrvne životinje. Misle da su bili negdje između toplokrvnih i hladnokrvnih životinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙