FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosper: ICTY će nastaviti raditi dok god to bude potrebno

SARAJEVO,13. srpnja(Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšuJugoslaviju (ICTY) nastavit će raditi koliko god je to potrebno da bisudio najtraženijim optuženima za ratne zločine, izjavio je američkiveleposlanik Peirre-Richard Prosper zadužen za pitanja ratnihzločina.
SARAJEVO,13. srpnja(Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nastavit će raditi koliko god je to potrebno da bi sudio najtraženijim optuženima za ratne zločine, izjavio je američki veleposlanik Peirre-Richard Prosper zadužen za pitanja ratnih zločina.

"Optuženi za ratne zločine moraju otići u Den Haag. To se može desiti sada, sutra, za godinu, dvije, 2010., 2015. Uvijek će postojati neka vrsta strukture koja će im biti spremna suditi", kazao je Prosper u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

On je upozorio kako, unatoč ranijim ohrabrujućim pomacima, proteklih mjeseci nije bilo vidljivog napretka u regiji kada je u pitanju izručenje optuženih.

"Nadam se da će dužnosnici iskoristiti ovu mogućnost i shvatiti da smo blizu kraja te poduzeti konačne korake kako bi Karadžić, Mladić i Gotovina otišli u Den Haag", izjavio je američki diplomat koji je početkom tjedna boravio u Bosni i Hercegovini.

Prosper je potvrdio kako su nakon glasina da se neki od haaških bjegunaca možda kriju u Rusiji započeti razgovori i s vlastima te zemlje ne bi li se osiguralo izručenje optuženih.

"Podsjetili smo ih (Ruse) na obvezu koja postoji. Oni shvaćaju da je i njihova dužnost surađivati. Sada je potrebno potvrditi ili osporiti te informacije. Ako su bjegunci na teritoriju neke zemlje, bilo da se radi o Rusiji ili drugim državama, onda se moraju poduzeti odgovarajuće mjere", kazao je Prosper.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙