FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usporavanje rasta BDP-a

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je u prvom ovogodišnjemtromjesečju, u skladu s predviđanjima analitičara, zabilježenousporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ostvarena realnastopa rasta od 1,8 posto znatno je niža od 4,2 posto iz prvog kvartalaprošle godine.
ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je u prvom ovogodišnjem tromjesečju, u skladu s predviđanjima analitičara, zabilježeno usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ostvarena realna stopa rasta od 1,8 posto znatno je niža od 4,2 posto iz prvog kvartala prošle godine.

To je ujedno i najniža tromjesečna stopa rasta od zadnjeg kvartala 2000. godine, kada je iznosila 0,6 posto.

Premda se kod svih kategorija potrošne metode obračuna BDP-a, osim kod državne potrošnje, i dalje bilježi realan rast u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, taj je rast bio znatno manji nego u prethodnim godinama, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima", pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je najveći realan rast, od 2,4 posto, zabilježen kod osobne potrošnje. Međutim, to je povećanje osobne potrošnje, ako se analizira u stalnim cijenama 1997. godine, ipak bilo najmanje u odnosu na iste kvartale prethodnih pet godina.

Najveći utjecaj na rast BDP-a u prvom kvartalu, pored osobne potrošnje, imao je rast zaliha koji je bio znatno brži nego lani u istom razdoblju.

Istodobno je rast izvoza roba i usluga kao i investicija u fiksni kapital bio daleko manji nego u prethodnoj godini, pa te kategorije, napominje se, nisu imale značajnijeg utjecaja na rast BDP-a.

Tako je stopa rasta izvoza roba i usluga je sa 6,4 posto u prvom kvartalu 2004. godine smanjena na samo 1 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Istodobno je stopa rasta investicija smanjena sa 8,9 posto na 0,3 posto, što znači da su investicije u fiksni kapital realno bile gotovo na razini prošlogodišnjih odnosno tek neznatno veće.

Uslijed usporavanja rasta domaće potražnje te usporenog realnog rasta izvoza roba i usluga usporen je i rast uvoza roba i usluga. Tako je stopa rasta uvoza smanjena sa 5,9 posto u prvom kvartalu 2004. godine na 2,1 posto u ovoj godini.

Usporeni rast BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju bio je 2,3 puta manji nego u prvom kvartalu prošle godine, odnosno dva puta manji od prosjeka prethodnih pet godina, navode analitičari Sektora za makroekonomske analize HGK.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙