FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Burne reakcije na Rupelovu izjavu o sporazumu Drnovšek-Račan

LJUBLJANA,12. srpnja(Hina) - Više slovenskih nacionalističkih udrugaburno je reagiralo na izjave ministra vanjskih poslova DimitrijaRupela da bi Ljubljana bila zadovoljna ako bi Hrvatska jednomprihvatila tzv. parafirani sporazum Drnovšek - Račan iz 2001. godine,a da bi u suprotnom taj nacrt mogao biti predmetom međunarodnearbitraže, piše u utorak vodeći slovenski list "Delo".
LJUBLJANA,12. srpnja(Hina) - Više slovenskih nacionalističkih udruga burno je reagiralo na izjave ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da bi Ljubljana bila zadovoljna ako bi Hrvatska jednom prihvatila tzv. parafirani sporazum Drnovšek - Račan iz 2001. godine, a da bi u suprotnom taj nacrt mogao biti predmetom međunarodne arbitraže, piše u utorak vodeći slovenski list "Delo".

Čelnici tzv. Civilne udruge za granicu u Istri Jožko Joras i Daniel Starman izjavili su, piše list, da ne mogu prihvatiti Rupelova gledišta o prihvatljivosti parafiranog sporazuma što ih je Rupel iznio u razgovoru za subotnje "Delo", te da bi s Hrvatskom trebalo započeti nove razgovore o razgraničenju čiji bi cilj bio "postići što veću površinu slovenskih teritorijalnih voda i vlastiti ekološki pojas".

Rupelova su "pomirljiva" stajališta prema Hrvatskoj izazvala nezadovoljstvo u koalicijskoj vladi Janeza Janše jer se s njima ne slažu Slovenska pučka stranka (SLS) i Nova Slovenija (N.Si), manje partnerice u vladajućoj koaliciji, tvrdi "Delo". Predsjednik Nove Slovenije i ministar financija Andrej Bajuk nije međutim potvrdio tvrdnje o razlazu koalicije na "hrvatskom pitanju".

Brijunska izjava o izbjegavanju incidenata osnova je za nov početak za koji smo se zauzimali i u koalicijskom ugovoru i njome smo vrlo zadovoljni, izjavio je Bajuk za "Delo".

Rupelovim izjavama vrlo je nezadovoljan, piše list, bivši slovenski vicepremijer i sadašnji predsjednik Nacionalne alijanske Slovenske pučke stranke Marijan Podobnik. On je, navodi list, u izjavi za javnost predlagao da Rupel u slučaju da pristane na arbitražu o granici s Hrvatskom zahtijeva da osnovica za arbitriranje bude "granica na Mirni".

Podobnik je izjavio da je arbitraža o granici moguće rješenje, ali da ishodište za nju može biti "samo zadnja međunarodna priznata granica, dakle granica na rijeci Mirni, a nikako sporazum Drnovšek-Račan", navodi "Delo".

Vodeći slovenski list navodi da je predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik odbio komentirati Rupelove ocjene o smirivanju odnosa s Hrvatskom i mogućoj arbitraži o "sporazumu Drnovšek - Račan", ali dodaje da su "po neslužbenim informacijama" i Podobnik i Bajuk apelirali na predsjednika vlade Janeza Janšu da se u vladi raspravi o Rupelovim stajalištima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙