FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juncker još pokušava postići kompromis oko Financijske perspektive

BRUXELLES, 17. lipnja 2005.(Hina) - Predsjedatelj Europskog vijeća,luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, pokušava u petak cijeloposlijepodne na summitu EU-a u Bruxellesu u bilateralnim susretima sasvojim partnerima pronaći kompromis oko Financijske perspektive,okvirnog plana rashoda EU-a za razdoblje 2007.-2013. godine.
BRUXELLES, 17. lipnja 2005.(Hina) - Predsjedatelj Europskog vijeća, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, pokušava u petak cijelo poslijepodne na summitu EU-a u Bruxellesu u bilateralnim susretima sa svojim partnerima pronaći kompromis oko Financijske perspektive, okvirnog plana rashoda EU-a za razdoblje 2007.-2013. godine.

Nakon radnog ručka, dio šefova izaslanstava napustio je zgradu Vijeća EU-a u kojem se održava dvodnevni summit, čekajući na Junckerov poziv da nastave s radom. Najprije je bilo planirano da se sastanu u 18.00 sati, zatim je to odgođeno za još jedan sat, a prema posljednjim informacijama trebaju se okupiti u 20.00 sati.

Juncker bi nakon razgovora s čelnicima koji imaju najviše prigovora na prijedlog proračuna luksemburškog predsjedništva trebao izići s novim prijedlogom.

Prema diplomatskim izvorima, Juncker ostaje pri prijedlogu o zamrzavanju britanskog rabata, a kako bi privolio Britance da prihvate dogovor, predlaže da se 2008. godine obavi revizija strukture proračuna, uključujući i poljoprivredne troškove, na koje London ima najviše primjedbi.

Francuzi su najavili da su spremni prihvatiti zamrzavanje britanskog rabata na 4,6 milijardi eura u razdoblju 2007.-2013., dok su ranije tražili njegovo smanjenje. Teško je očekivati da će Britanci prihvatiti tu ponudu.

Predsjedništvo EU-a trebalo bi, prema novom prijedlogu, ponuditi Nizozemskoj i Švedskoj smanjenje njihova doprinosa u zajednički proračun i to na način da se udvostruče carine za robu koja ulazi na njihov teritorij. Carinski prihodi su izvorni prihodi Europske unije.

Što se tiče poljoprivrednih fondova, predsjedništvo EU-a priprema prijedlog da se dogovor iz 2002. godine ostavi kakav je sada, a da se financiranje poljoprivrede u Bugarskoj i Rumunjskoj isplaćuje iz fondova za ruralni razvoj. Dosadašnji prijedlog je bio da se iz iznosa dogovorenog za poljoprivredu za razdoblje do 2013. godine, financira poljoprivredna pomoć Bugarskoj i Rumunjskoj, što znači da bi ostale članice dobivale manje iz tih fondova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙