FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokršćani najavljuju promjene u gospodarstvu i politici

BERLIN, 11. srpnja 2005. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSU će uslučaju pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima najavljenimza rujan provesti drastične promjene na gospodarskom i političkomplanu, proizlazi iz izbornog programa Unije CDU/CSU što su ga uponedjeljak poslije podne u Berlinu zajednički predstavili čelnicioporbe Angela Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU) i EdmundStoiber (Kršćansko socijalna unija CSU).
BERLIN, 11. srpnja 2005. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSU će u slučaju pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima najavljenim za rujan provesti drastične promjene na gospodarskom i političkom planu, proizlazi iz izbornog programa Unije CDU/CSU što su ga u ponedjeljak poslije podne u Berlinu zajednički predstavili čelnici oporbe Angela Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU) i Edmund Stoiber (Kršćansko socijalna unija CSU).

Program pod nazivom "Iskoristimo izglede Njemačke- Rad- Gospodarski rast- Sigurnost", prihvatila su predsjedništva CDU-a i CSU-a gotovo jednoglasno. Program donosi promjene prije svega na području porezne politike i liberalizacije tržišta rada. Unija planira povećanje poreza na dodanu vrijednost sa sadašnjih 16 na 18 posto uz istodobno smanjenje doprinosa na rad. Najavljuju se i promjene zakona o zaštiti od otkaza što bi poslodavcima omogućilo više fleksibilnosti pri zapošljavanju radnika.

To bi, po mišljenju demokršćanskih političara, trebalo dovesti do većeg gospodarskog rasta i unutarnje potrošnje uz istodobno smanjenje nezaposlenosti. Unijin program također sadrži i mjere za ograničavanje useljevanja te intenziviranje integracije stranaca koji žive u Njemačkoj. Na vanjskopolitičkom planu demokršćani prije svega žele uspostavu dobrih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama "na staru razinu".

Merkel i Stoiber su Unijin program ocijenili kao "iskren".

"Mi ne obećavamo ono što nakon izbora ne možemo ispuniti", smatra Merkel. "Obećavamo da ćemo Njemačku vratiti tamo gdje joj je mjesto: među tri gospodarski najjače nacije", izjavila je Merkel.

Stoiber je obećao da će Njemačka uskoro ispuniti sve maastrichtske kriterije.

Sadržaj programa naišao je na oštre reakcije šire političke javnosti pa čak i kod Liberalno demokratske stranke (FDP) tradicionalnog koalicijskog partnera demokršćana. Na udaru kritika najviše se našla najava podizanja poreza na dodanu vrijednost.

"Unija tek treba shvatiti što to znači tržišno gospodarstvo", izjavio je predsjednik FDP-a i mogući ministar vanjskih poslova u vladi Angele Merkel Guido Westerwelle.

"Kod gospođe Merkel će sve postati skuplje ali ništa neće postati bolje", izjavio je kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD). On smatra da će najavljena porezna politika najviše pogoditi najslabije, prije svega umirovljenike i obitelji s malom djecom.

Sindikati su najavili oštre prosvjede zbog najavljene slabije zaštite od otkaza a trgovačke udruge drže da će povećanje poreza na dodanu vrijednost negativno utjecati na potrošnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙