FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Brijunska izjava smiruje stanje u odnosima

LJUBLJANA,11. srpnja 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak da Brijunska izjava slovenskei hrvatske vlade o izbjegavanju incidenata smiruje stanje u međusobnimodnosima, ali da o glavnom međudržavnom pitanju budućeg sporazuma ogranici nema novih elemenata.
LJUBLJANA,11. srpnja 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak da Brijunska izjava slovenske i hrvatske vlade o izbjegavanju incidenata smiruje stanje u međusobnim odnosima, ali da o glavnom međudržavnom pitanju budućeg sporazuma o granici nema novih elemenata.

"Čekamo da se odnosi smire, a onda ćemo to upotrijebiti u novoj fazi dogovaranja ili prihvaćanja sporazuma u vezi s granicom", rekao je Rupel u parlamentu, odgovarajući na pitanje oporbenog zastupnika Aurelija Jurija o tome kad će doći do stalnog rješenja pitanja granice.

Juri je naime ocijenio da Brijunska izjava o izbjegavanju incidenata zapravo znači nastavak stanja u kojemu će incidenti biti mogući jer je upitno hoće li jedna i druga strana na jednak način tumačiti dio izjave u kojoj se govori da na granici važi stanje koje je na njoj važilo 25. lipnja 1991. godine, kad su Hrvatska i Slovenija proglasile nezavisnost. Zastupnik oporbenih socijaldemokrata (SD) rekao je ministru Rupelu da prema tom dijelu teksta izjave hrvatske policijske ophodnje ne bi smjele ulaziti u Piranski zaljev, a s druge strane slovenska državna tijela u Slovenskom primorju ne bi smjeli izdavati građevinske dozvole za zemljište južno od rijeke Dragonje, što se sada događa.

Odgovarajući na Jurijevo pitanje, Rupel je rekao da priprema tekst u kojemu će na što jednostavniji način objasniti smisao Brijunske izjave, a da ona zapravo znači rehabilitaciju međudržavnog Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji je stupio na snagu 2001. godine, pa i onog njegova dijela koji se odnosi na gospodarski ribolov.

"Brijunska izjava rehabilitira SOPS i ribolov u širokom pojasu od Ankarana do Vrsara. To znači da nema nikakve potrebe da policija zalazi u (Piranski) zaljev i vrši legitimiranje. Nema potrebe za nikakvim interveniranjem (policije)", rekao je Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova rekao je da u vezi s provedbom tog dijela SOPS-a postoji samo još jedan "tehnički problem", a to je da se ponovno odredi režim izdavanja ribolovnih dozvola.

Glede novih elemenata u vezi s budućim sporazumom o granici između Hrvatske i Slovenije, Rupel je rekao da nema novih pojedinosti od rujna 2002. godine kad je hrvatska vlada slovensku stranu i službeno obavijestila da ne može nastaviti s procedurom usvajanja tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan.

"Od tada promjena nije bilo", rekao je Rupel, ponavljajući poznato stajalište Ljubljane da su u toj fazi pregovori o granici bili zaključeni i da je hrvatska strana od sporazuma odustala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙