FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija: vidra ipak živi u rijeci Lici

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Iako se do sada smatralo da vidra neživi u rijeci Lici, ekolozi su u tijeku jednotjedna istraživačkogkampa na rijeci Lici u Kosinju dokazali da ona postoji u toj rijeci,izvijestila je danas Zelena akcija.
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Iako se do sada smatralo da vidra ne živi u rijeci Lici, ekolozi su u tijeku jednotjedna istraživačkog kampa na rijeci Lici u Kosinju dokazali da ona postoji u toj rijeci, izvijestila je danas Zelena akcija.

Po dosadašnjim znanstvenim spoznajama vidra nije bila prisutna u rijeci Lici, no na temelju dojava s terena od lokalnog stanovništva i ribiča Zelena akcija, WWF Mediteranski program (Svjetski fond za zaštitu prirode) i ekološka udruga Eko-Kosinj odlučili su provesti istraživanje kako bi potvrdili dojave.

Dobiveni rezultati pridonose boljem poznavanju vidra i cjelokupne bioraznolikosti velebitskog područja, a to će pridonijeti i njegovoj zaštiti, rekla je voditeljica kampa iz Zelene akcije Irma Popović.

"Želimo napomenuti da je cijela Kosinjska dolina vrlo bitna zbog svoje bioraznolikosti, ali i kulturne baštine, te je još jedan u nizu 'ličkih bisera' koji treba sačuvati i zaštititi", rekla je predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić.

Smatra nevjerojatnim da postoji mogućnost gradnje još jedne brane za hidroelektranu na Lici i potapanje većeg dijela te doline.

Kamp i istraživanje dio je višegodišnjeg projekta "Zeleni pojas Velebit", cilj kojega je zaštita biološke raznolikosti širega velebitskog područja i promicanje održivog razvoja, koji provodi Zelena akcija u suradnji s WWF-om.

Jedan od ciljeva tog projekta jest osigurati zaštitu biološkom analizom izabranih prioritetnih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih je jedna i vidra, te razviti i primijeniti plan zaštite vidre.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙