FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Lici istraživački kamp o prisutnosti vidre

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - U ličkom mjestu Donji Kosinj od 4. do10 srpnja provodi se istraživački kamp "Utvrđivanje prisutnosti vidreu rijeci Lici", u organizaciji ekološke udruge Zelena akcija iMediteranskog programa Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) te usuradnji s ekološkom udrugom Eko-Kosinj, izvijestili su danas izZelene akcije.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - U ličkom mjestu Donji Kosinj od 4. do 10 srpnja provodi se istraživački kamp "Utvrđivanje prisutnosti vidre u rijeci Lici", u organizaciji ekološke udruge Zelena akcija i Mediteranskog programa Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) te u suradnji s ekološkom udrugom Eko-Kosinj, izvijestili su danas iz Zelene akcije.

Sudionici kampa su studenti biologije, veterine, predstavnici Zelene akcije i lokalno stanovništvo, a stručno vodstvo su Marcele Roche iz Češke i Milena Šijan.

Svrha eko kampa je utvrđivanje prisutnosti vidre (tragovi šapa, izmet i putevi kojima prolazi) u ovom dijelu Like, osiguravanje zaštite izabranih prioritetnih biljnih i životinjskih vrsta (od kojih je jedna vidra), te razvijanje i primjenjivanje plana zaštite vidri.

Prema znanstvenim podatcima vidre nema u rijeci Lici, no lokalni stanovnici, u prvom redu ribolovci, izvještavaju da su je zamijetili u posljednjih desetak godina.

"Prvenstveno ćemo se fokusirati na donji tok rijeke Like te jezero Kruščica, jer sve dojave dolaze iz tog dijela toka, a i ostatak toka je većinom kanjonski, pa vjerujemo da on vidrama nije prikladno stanište", rekla je voditeljica kampa, Irma Popović, iz Zelene akcije.

Ako se potvrdi postojanje vidre to bi bio značajan argument za bolju zaštitu ovog biološki značajnog područja, te bi pomoglo razvoju eko-turizma u Lici, jer turisti sve više traže očuvane prostore bogate divljim vrstama, naglašavaju u Zelenoj akciji.

Kamp i istraživanje provodi se u sklopu višegodišnjeg projekta zaštite biološke raznolikosti šireg područja Velebita i promicanja održivog razvoja, pod nazivom "Zeleni pojas Velebit".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙