FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo europski referendum u Luksemburgu

LUXEMBOURG, 10. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Birališta na referendumu oeuropskom ustavu u Luksemburgu otvorena su u nedjelju u 8 satiujutro.
LUXEMBOURG, 10. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Birališta na referendumu o europskom ustavu u Luksemburgu otvorena su u nedjelju u 8 sati ujutro.

Oko 220 tisuća luksemburških birača pozvano je da se izjasni o europskom Ustavu, čija je sudbina vrlo neizvjesna nakon što su ga na referendumu prije mjesec i pol dana odbacili Francuzi i Nizozemci.

Luksemburg je prva zemlja koja organizira referendum o Ustavu nakon neuspjeha u Francuskoj i Nizozemskoj.

Prema luksemburškom zakonu, mjesec dana prije referenduma zabranjeno je objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mišljenja. Prema zadnjim objavljenim podacima za europski Ustav glasovalo bi 55, a protiv 45 posto građana s pravom glasa. Krajem prošle godine, potpora Ustavu u Luksemburgu iznosila je 75 posto, ali je nakon toga kontinuirano padala.

Premijer Jean-Claude Juncker nedavno je izjavio da će rezultat biti "vrlo tijesan". Izrazio je uvjerenje da bi pozitivan ishod referenduma u Luksembourgu "oživio" ustavni sporazum, a u slučaju negativnog ishoda Ustav bi bio definitivno pokopan.

Izlazak na izbore i referendume u Luksemburgu je zakonska obveza. Birališta će biti otvorena od 08.00 do 14.00 sati. Rezultati se očekuju tijekom popodneva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙