FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljska odluka o kaznenoj odgovornosti Brajše do kraja srpnja

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Tužiteljstvo će do kraja srpnjaodlučiti hoće li kazneno goniti ravnateljicu zagrebačkog CaritasaJelenu Brajšu ili će od toga odustati zbog nedostatka dokaza ilizastara, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Tužiteljstvo će do kraja srpnja odlučiti hoće li kazneno goniti ravnateljicu zagrebačkog Caritasa Jelenu Brajšu ili će od toga odustati zbog nedostatka dokaza ili zastara, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu.

"Za 15 do 20 dana očekujemo rezultate izvida i inspekcija koje već provode policija, Porezna uprava i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Tek nakon toga ćemo znati ima li elemenata za procesuiranje te odlučiti o daljnim potezima", izjavio je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel.

Rekao je da se usporedo istražuju moguća kaznena djela na štetu maloljetnika, zataškavanja tih zločina te financijsko poslovanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

"Svaka institucija uključena u predistragu treba obaviti svoj dio posla", kazao je Novosel. Nije želio otkriti je su li dosadašnje provjere potvrdile neke nove sumnje o zlostavljanju štićenika u Brezovici, nezakonitom poslovanju Caritasa i porijeklu Brajšine imovine o kojima proteklih dana izvještavaju mediji.

Novosel nije precizirao hoće li tužiteljstvo istražiti i najnovije napise u tisku da je Brajša prije 30 godina prodala jedno dijete, štićenika Caritasa, u Nizozemsku.

Do sada je kazneni postupak u "slučaju Brezovica" pokrenut protiv bivšeg 52-godišnjeg domara M. B. kojega se sumnjiči da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao maloljetnog mentalno retardiranog štićenika.

Brajšu i bivšeg državnog tajnika za socijalu Ninu Žganeca već dulje vrijeme se u medijima optužuje za prikrivanje, odnosno neprijavljivanje tog kaznenog djela za koje su navodno saznali 1999. Istodobno se nagađa da zbog zastare tužiteljstvo protiv njih ne može pokrenuti postupak. O tome su u medijima pravni stručnjaci iznijeli oprečna stajališta, a u tužiteljstvu to do sada nisu željeli komentirati, pa tako ni Novosel danas nije želio reći ništa određeno.

Osim domara koji je u pritvoru, pod sumnjom da su do lipnja 2002. zanemarivale i zlostavljale štićenike u Brezovici je i pet odgojiteljica, među kojima i tri časne sestre. Protiv njih će se provesti istražne radnje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo istražuje, pak, jesu li, kao što piše tisak, djecu u Brezovici seksualno zlostavljali tamošnji bivši kuhar i Francuz koji je volontirao u Domu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙