FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: predstavljen program ljetne orguljaške škole restauratorske radionice

ŠIBENIK, 7. srpnja 2005. (Hina) - Program 12. orguljaške ljetne škole irestauratorske radionice, u tijeku koje će se nastaviti proučavanje iobnova orgulja Nikole Lupinija iz 17. stoljeća, predstavljen je danasna konferenciji za novinare u Šibeniku.
ŠIBENIK, 7. srpnja 2005. (Hina) - Program 12. orguljaške ljetne škole i restauratorske radionice, u tijeku koje će se nastaviti proučavanje i obnova orgulja Nikole Lupinija iz 17. stoljeća, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Šibeniku.

Orguljaška ljetna škola trajat će od 18. do 31. srpnja, a ove će je godine polaziti 30-ak sudionika iz Hrvatske i svijeta, rekao je Božidar Grga, predsjednik društva "Organum", koje je sa šibenskom Glazbenom školom "Ivana Lukačića" organizator Škole.

Polaznici će održati šest orguljaških koncerata u šibenskim crkvama, a rad će biti organiziran u devet seminara.

Školu financiraju grad Šibenik sa 70 tisuća kuna, Šibensko-kninska županija s 50 tisuća, crkve i samostani s 15 tisuća i šibenska Turistička zajednica s 10 tisuća kuna.

U restauratorskoj radionici od 1. do 14 . kolovoza nastavlja se proučavanje i obnova orgulja hrvatskog majstora Nikole Lupinija, pronađenih prije osam godina u crkvi sv. Nikole u Šibeniku. Taj je pronalazak bio senzacija, jer je potvrdio da su hrvatski majstori orgulje gradili i dva stoljeća prije nego se vjerovalo, kazao je Grga. Prije nego su pronađene Lupinijeve orgulje, smatralo se da su prve hrvatske orguljaške radionice nastale u 19. stoljeću, nakon odlaska Turaka.

Rekao je da su stručnjaci okupljeni oko Orguljaške škole utvrdili da su Lupinijeve orgulje sastavljene od dvaju glazbala: ranobaroknog iz 17. stoljeća i još starijeg, renesansnog, nepoznatog autora. Nakon rekonstrukcije, koja bi mogla završiti ove godine, bit će izložene u crkvi svetog Duha u Šibeniku koju je Orguljaška ljetna škola dobila na uporabu od Šibenske biskupije, rekao je Grga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙