FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet europskih zemalja pozvalo sudionike summita G8 na borbu protiv siromaštva

STOCKHOLM, 7. srpnja 2005. (Hina/APA) - Premijeri četiri članiceEuropske unije, Danske, Švedske, Nizozemske i Luksemburga, i njihovnorveški kolega pozvali su u četvrtak u otvorenom pismu sudionikesummita skupine industrijskih zemalja G8 da pruže znatno veću pomoćsiromašnim zemljama.
STOCKHOLM, 7. srpnja 2005. (Hina/APA) - Premijeri četiri članice Europske unije, Danske, Švedske, Nizozemske i Luksemburga, i njihov norveški kolega pozvali su u četvrtak u otvorenom pismu sudionike summita skupine industrijskih zemalja G8 da pruže znatno veću pomoć siromašnim zemljama.

Pet zemalja-potpisnica naglasilo je da je ponosno na činjenicu da su već ispunile zahtjev Ujedinjenih naroda za izdvajanjem 0,7 posto BNP-a za pomoć pri razvoju.

"Očekujemo od članica skupine G8 da nam se pridruže u ostvarivanju tog cilja dogovorenog u okviru Ujedinjenih naroda", navodi se u pismu koje su potpisali nizozemski premijer Jan Pieter Balkenende, norveški premijer Kjell Magne Bondevik, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, švedski premijer Goeran Persson i danski premijer Anders Fogh Rasmussen.

U prosjeku je 15 starih članica EU-a u 2003. izdvojilo za pomoć zemljama u razvoju 0,35 posto BNP-a dok je SAD izdvojio za tu namjenu 0,14 posto BNP-a.

Članice EU-a obvezale su se da će do 2010. povećati pomoć na 0,56 posto BNP-a dok bi do 2015. pomoć trebala porasti na 0,7 posto BNP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙