FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedski tisak: Ikea u nekoliko procesa tužena zbog plagijata

STOCKHOLM, 1. srpnja 2005. (Hina/APA) - Globalno poznat proizvođačnamještaja i opreme za kućanstva sa sjedištem u Švedskoj, Ikea, vodinekoliko sudskih postupaka u kojima je tužena zbog plagijata tuđihideja i patenata, objavio je švedski gospodarski list "DagensIndustri".
STOCKHOLM, 1. srpnja 2005. (Hina/APA) - Globalno poznat proizvođač namještaja i opreme za kućanstva sa sjedištem u Švedskoj, Ikea, vodi nekoliko sudskih postupaka u kojima je tužena zbog plagijata tuđih ideja i patenata, objavio je švedski gospodarski list "Dagens Industri".

Sporni proizvodi su tako, između ostalog, moderni sustav vješanja zavjesa te žlica za bebe "Mumsa" koju je Ikea, prema tužbama, "posudila" od drugih švedskih tvrtki koje te proizvode već dugo prodaju na tržištu.

U koncernu Ikea govore samo o izoliranim slučajevima. Ali novine tvrde da je osim švedskog proizvođača namještaja Haste i poduzeća za opremu za bebe Babybjoern, Ikeu tužio i američki proizvođač lampi Mag Instrument jer je Ikeina džepna lampa navodno preslikani zaštitni znak američkog koncerna, džepna lampa Mag light. U slučaju američke tužbe, otkriva list, već je donesena prvostupanjska presuda kojom je Ikea osuđena na plaćanje gotovo pola milijuna eura na ime naknade Mag Instrumentu kao i podmirenje svih troškova procesa. Ikea se međutim žalila višoj instanci.

Ikea je odbila komentirati navode novina. Glasngovornika koncerna kazala je samo: "Imamo više od 10 tisuća artikala u svom asortimanu. Kod tolike količine takve se stvari znaju dogoditi u pojedinačnim slučajevima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙