FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP i City Express nezadovoljni izmjenama Zakona o pošti

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) itvrtka za kurirske usluge CityEXPRESS ocijenili su danas da konačnimprijedlogom izmjena i dopuna Zakona o pošti resorno Ministarstvo mora,turizma, prometa i razvitka (MMTPR) štiti monopol Hrvatskih pošta (HP)na tržištu, čime se ugrožava daljnji rad hrvatskih kurirskih idostavnih tvrtki.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i tvrtka za kurirske usluge CityEXPRESS ocijenili su danas da konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o pošti resorno Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) štiti monopol Hrvatskih pošta (HP) na tržištu, čime se ugrožava daljnji rad hrvatskih kurirskih i dostavnih tvrtki.

Predsjednik Koordinacije kurirskih službi u HUP-u i predsjednik uprave CityEXPRESS-a Boris Vidić kazao je da su u izmjenama zakona kurirske usluge krivo definirane jer su definirane kao usluge izravnog prijenosa pošiljke od vrata do vrata, što isključuje međunarodne i međugradske usluge kurirske službe. Dodao je da takva praksa nigdje ne postoji u svijetu, zbog čega će sve kurirske službe u Hrvatskoj biti ugrožene ako taj prijedlog zakona prođe u Saboru.

Po toj definiciji niti HPekspres (kurirska dostava Hrvatskih pošta) ne bi mogao opstati na tržištu, kazao je Vidić, iznijevši niz optužbi na račun HP-a, među kojima i da tvrtka HPekpres od 1. siječnja ove godine ta tvrtka posluje ilegalno, a poslovanje ne nadzire poštanski inspektor.

Pojasnio je da je od početka godine HP morao izdvojiti knjigovodstveno usluge koje su pod monopolom od onih koje su na tržištu, ali da to nije učinio. Kao dokaz tome, ističe da HPekspres koristi vozila Pošte za obavljanje posla.

Konačni prijedlog zakona rađen je samo za Hrvatsku poštu koja je lani iz proračuna "uzela preko 100 milijuna kuna, dok je moja tvrtka u njega dala 25 milijuna kuna", ustvrdio je Vidić. U MMTPR-u nema stručnjaka za kurirski promet niti se zna tko je u radnoj skupini koja je radila taj konačni prijedlog zakona, ustvrdio je Vidić.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić ustvrdio je da će se upotrijebiti sva sredstva kako bi sudjelovali u raspravama radne skupine, nadajući se da će Vlada i Sabor uvažiti brojna upozorenja na problematičnost izmjena zakona o pošti.

HUP i Koordinancija kurirskih službi u priopćenju prozivaju MMTPR da je otvoreno stalo na stranu HP-a i da štiti isključivo njihove interese, ocjenjujući da su izmjene zakona neusklađene sa europskom praksom i direktivama Europske unije. Drže da to predstavlja i izravno kršenje odredbi Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

Godišnji promet u kurirskoj djelatnosti u Hrvatskoj je oko 150 milijuna kuna, a trenutno posluje oko 30 tvrki sa oko 2.500 zaposlenih.

Pomoćnik direktora Sektora marketinga i prodaje HP-a Tvrtko Trlek odbacio je sve navode CityEXPRESS-a vezane uz HP, naglasivši da je u tijeku postupak razdvajanja knjigovodstva HP-a i HPekspresa, koje mora biti završeno do kraja ove godine, odnosno do izrade završnog računa poslovanja. Ne radimo ništa mimo zakona, ustvrdio je Trlek, dodajući da se HP koristi vozilima HPekspresa radi obavljanja poslova univerzalnih usluga, odnosno dostave pošiljki do 100 grama (obične pošiljke) koje, inače, donose gubitak jer se obavljanju na cijelom teritoriju Hrvatske. Naime, HP mora po zakonu sve gubitke na toj vrsti usluge pokriti sama prelijevanjem sredstava uprihođenih od rezerviranih usluga, među kojima je i kurirska usluga HPekspres, a nakon toga 'uskače' država, rekao je Trlek.

HPekspres se ne mora izdvojiti kao tvrtka kćer HP-a, jer je riječ samo o jednoj od usluga HP-a, a Zakonom o pošti predviđeno je samo razdvajanje knjigovodstva univerzalnih usluga od onih na slobodnom tržištu.

Usluga HPekspresa nam donosi profit za pokrivanje gubitaka u univerzalnim uslugama, rekao je Trlek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙