FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Hrvatska još ne surađuje u potpunosti s Haaškim sudom - šire

NEW YORK, 13. lipnja 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla delPonte izvjestila je u ponedjeljak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih narodada Hrvatska još ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom i procijenilada će biti potrebno još nekoliko mjeseci kako bi se utvrdilo da lihrvatske vlasti čine sve što mogu kako bi uhitile i prebacile Gotovinuu Den Haag.
NEW YORK, 13. lipnja 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izvjestila je u ponedjeljak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da Hrvatska još ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom i procijenila da će biti potrebno još nekoliko mjeseci kako bi se utvrdilo da li hrvatske vlasti čine sve što mogu kako bi uhitile i prebacile Gotovinu u Den Haag.

"I dalje sam zabrinuta što hrvatske vlasti nisu ispunile svoju obvezu da lociraju,

uhite i izruče Antu Gotovinu", rekla je Del Ponte u New Yorku.

Predsjednik haškog suda Theodor Meron, obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a, također je ocijenio hrvatsku suradnju sa sudom nepotpunom. Kad je riječ o Hrvatskoj, suradnja je i dalje dobra na nekim područjima, ali "najviše zabrinjava što je posljednji preostali kamen spoticanja za postizanje pune suradnje sa sudom to što hrvatske vlasti i dalje ne uspijevaju uhititi i izručiti Den Haagu Antu Gotovinu," rekao je Meron.

Del Ponte je u svom izvješću 15-članom Vijeću govorila o dva razdoblja o suradnji Hrvatske sa Haaškim sudom, prije i nakon početka Akcijskog plana za lociranje Gotovine.

Prema njezinim riječima u prvoj polovici ove godine napori hrvatskih vlasti nisu bili "ni proaktivni, niti usredotočeni" te spominje da je došlo do nekoliko incidenata gdje se se manipuliralo osjetljivim informacijama kako bi se opstruirala istraga protiv Gotovine i njegove mreže.

Po njezinim riječima, također je provođena i kampanja u medijima, ponekad temeljena na povjerljivim dokumentima koji su 'iscurili' u medije, čiji je cilj bila diskreditacija Suda ili njegovih partnera u Zagrebu.

"To ukazuje da Gotovina još može računati na aktivnu mrežu pomoći, uključujući unutar državnih institucija", rekla je Del Ponte.

Potom je glavna tužiteljica govorila o razdoblju nakon uvođenja Akcijskog plana hrvatske Vlade za lociranje Gotovine čija je provedba počela 26. travnja ove godine.

"Moja je procjena da bi daljnji ozbiljni napredak u provedbi plana trebao dovesti do Gotovine", rekla je Del Ponte dodajući da ju je hrvatski premijer Ivo Sanader uvjerio da je osobno predan uspjehu tog plana.

"Ipak, još će nekoliko mjeseci trebati da bi se odredilo čine li hrvatske vlasti ovaj put sve što mogu da uhite i izruče Gotovinu", rekla je ona.

"Dok Gotovina ne bude u Den Haagu ili dok Hrvatska ne osigura precizne informacije o boravištu ovoga bjegunca nemoguće je, međutim, reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY", rekla je Del Ponte.

Del Ponte je kazala i kako je nedavno odlučila povući prijedlog o prepuštajnu , domaćem pravosuđu suđenja tzv. 'vukovarskoj trojci' - Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženima za zločin na Ovčari.

Budući da je slučaj krajnje osjetljiv, odluka da se prebaci dovela bi do otpora i u Hrvatskoj i u Srbiji i Crnoj Gori koje su dolazile u obzir za prebacivanje, te je zaključila da je najbolje da se trojci sudi u Den Haagu.

Predsjednik suda Meron je ponovio kako Haaški sud neće ispuniti svoju povijesnu misiju i "neće zatvoriti svoja vrata dok Karadžić, Mladić i Gotovina ne budu uhićeni, dovedeni u Den Haag i suđeni pred sudom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙