FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Odgoda pregovora s EU poziv na buđenje Hrvatskoj

WASHINGTON,14. lipnja 2005.(Hina) - Glavna tužiteljica Haškog sudaCarla del Ponte rekla je u utorak u Američkom institutu za mir (USIP)u Washingtonu kako je odluka Europske unije da odgodi pristupnepregovore s Hrvatskom bila poziv na buđenje Hrvatskoj koja sada ulažeozbiljne napore da otkrije gdje se nalazi odbjegli generala AnteGotovina i ukloni posljednje otvoreno pitanje suradnje sa Sudom.
WASHINGTON,14. lipnja 2005.(Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte rekla je u utorak u Američkom institutu za mir (USIP) u Washingtonu kako je odluka Europske unije da odgodi pristupne pregovore s Hrvatskom bila poziv na buđenje Hrvatskoj koja sada ulaže ozbiljne napore da otkrije gdje se nalazi odbjegli generala Ante Gotovina i ukloni posljednje otvoreno pitanje suradnje sa Sudom.

Carla del Ponte je, govoreći o radu Haškoga suda i suradnji pojedinih zemalja sa Sudom, naglasila kako je to što Europska unija približavanje pojedinih zemalja regije, uključujući Hrvatsku, uvjetuje punom suradnjom sa Sudom, glavna poluga pritiska na zemlje da poboljšaju suradnju.

Pitanje odbjegloga generala Gotovine, kao posljednje neriješeno pitanje između Hrvatske i Suda, spriječilo je Hrvatsku da u ožujku počne pregovore s EU-om. "Odluka Europske unije 15. ožujka da odgodi početak ovih pregovora bila je poziv na buđenje za hrvatsku Vladu", rekla je del Ponte.

Do tada je Hrvatska, rekla je Del Ponte, uglavnom nastojala uvjeriti međunarodnu zajednicu da Gotovina nije u Hrvatskoj i, kako se čini, nagovoriti Gotovinu da se dragovoljno preda.

"U travnju je Hrvatska usvojila ozbiljan i dalekosežan Akcijski plan. Sada ga je počela provoditi, ali ćemo rezultate morati pričekati nekoliko mjeseci", rekla je ona.

Haška je tužiteljica naglasila da Tužiteljstvo vrlo blisko surađuje s hrvatskim institucijama u pogledu provedbe Akcijskoga plana. "Uspjeh bi bio kad bi za tri ili četiri mjeseca Hrvatska mogla locirati, uhititi i izručiti Gotovinu, ili otkriti njegovo boravište, jer možda on sada nije u Hrvatskoj", rekla je del Ponte.

Spominjući svoje iskustvo iz istraga o mafiji, haška je tužiteljica rekla kako zna da nije lako uhvatiti bjegunce, ali je dodala da bi se, ako se radi kako valja, trebalo utvrditi gdje se Gotovina nalazio u posljednje vrijeme.

Napomenuvši kako je hvatanje preostalih 10 optuženih bjegunaca ključno za uspjeh Suda i njegovu strategiju završetka rada, Carla del Ponte naglasila je kako je EU sada glavna snaga pritiska na zemlje bivše Jugoslavije kako bi uhvatile bjegunce.

Del Ponte je rekla kako su i Hrvatska i Srbija počele surađivati sa Sudom kako bi postigle svoj najvažniji cilj: priključenje EU koja integraciju uvjetuje suradnjom s Den Haagom.

Odgađajući pregovore s Hrvatskom, EU je potaknula Srbiju da nastoji izručiti Radovana Karadžića i Ratka Mladića, rekla je Del Ponte.

Podržala je i stajalište Sjedinjenih Država koje izglede za približavanje NATO-u uvjetuju suradnjom sa Sudom.

"Hrvatska se neće pridružiti NATO-u dok Gotovina ne bude u Den Haagu. Srbija i Crna Gora se ne mogu pridružiti Partnerstvu za mir dok Mladić nije u Den Haagu", rekla je del Ponte.

Govoreći o izmijenjenoj optužnici protiv Čermaka i Markača, haška je tužiteljica odbacila tvrdnje da je riječ o novoj optužnici. "Mi nismo stvorili ništa novo, nego smo samo dodali nešto više detalja o udruženom zločinačkom pothvatu u slučaju Čermaka i Markača", rekla je Del Ponte.

Zamjenik glavne tužiteljice David Tolbert odbacio je tvrdnje da je Tužiteljstvo u optužnici optužilo hrvatsku državu za udruženi zločinački pothvat. "To je smiješno", rekao je.

Del Ponte je odbacila i tvrdnje da optužujući za nepoštivanje Haškog suda hrvatske novinare koji su objavili identitet i iskaze zaštićenih svjedoka, krši slobodu tiska i time uzvraća na kritike.

Na tvrdnje da selektivno nastupa jer su i drugi hrvatski mediji te novinari američkog lista The Washington Times objavili istu stvar, a nisu optuženi, Carla del Ponte je odgovorila kako to "nije njezina glavna preokupacija" te da je "riječ o nepoštivanju Suda od strane novinara koji objavljuju iskaze svjedoka".

Napomenuvši da je sudsko vijeće zatražilo istragu, Del Ponte je istaknula kako ne slijedi podrobno ovu vrstu istraga.

Na pitanje je li korektno vršiti pritisak na Hrvatsku odgađanjem pregovora s EU-om kako bi se poslala poruka Srbiji da surađuje sa Sudom, Del Ponte je odgovorila: "Nisam ja rekla da Hrvatska neće ući u EU. Europska unija odlučuje da Hrvatska neće početi pregovore bez pune suradnje s nama".

Na pitanje zašto izjednačava Gotovinu i Karadžića i Mladića, a time i krivnju svih strana za zločine te jesu li Gotovinini zločini jednaki Karadžićevim i Mladićevim, del Ponte je odgovorila: "Ne, kada govorim istina je da kažem Karadžić, Mladić i Gotovina. Ali, zato što su u rezoluciji Vijeća sigurnosti 1503 sva trojica spomenuti bjegunci koji se moraju pojaviti u Den Haagu pred sudom".

Ona je kazala da je zbog toga Gotovina bio spojen s Karadžićem i Mladićem, te da "nije riječ o osobnoj kaznenoj odgovornosti koja je opisana u optužnici".

"Mi ne stavljamo u naše optužnice sukob koji ste opisali, mi stavljamo kaznenu osobnu odgovornost Gotovine za zločine, i može se pokazati da je to istina jer tijekom takvog sukoba, čak i u legalnom sukobu počine se zločini", rekla je ona.

"Ali ne mogu prihvatiti da se gospodin general Gotovina, kojega se u Hrvatskoj smatra herojem, boji doći u Den Haag da se brani", rekla je del Ponte. "Jer on mora doći u Den Haag da se brani".

"Dođite pred sud. Mi smo otvoreni i spremni poslušati obranu generala Gotovine", rekla je Del Ponte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙