FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte sutra šalje predsjedništvu EU-a izvješće o hrvatskoj suradnji

ZAGREB/LUXEMBOURG, 6. lipnja 2005. (Hina) Glavna haška tužiteljicaCarla del Ponte uputit će u utorak luksemburškom predsjedništvu EU-apisano izvješće o suradnji Hrvatske s ICTY-em, koje će onoproslijediti zemljama članicama, doznaje se u ponedjeljak iz izvoraluksemburškog predsjedništva.
ZAGREB/LUXEMBOURG, 6. lipnja 2005. (Hina) Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte uputit će u utorak luksemburškom predsjedništvu EU-a pisano izvješće o suradnji Hrvatske s ICTY-em, koje će ono proslijediti zemljama članicama, doznaje se u ponedjeljak iz izvora luksemburškog predsjedništva.

Carla del Ponte telefonski je u ponedjeljak popodne razgovarala s predsjedateljem Vijeća ministara EU-a, luksemburškim ministrom vanjskih poslova Jean Asselbornom. U vrlo kratkom razgovoru iznijela je nekoliko ocjena o hrvatskoj suradnji te najavila da će u utorak poslati pisano izvješće.

Riječ je o "gotovo istom" izvješću koje ona priprema za Vijeće sigurnosti UN-a, rekao je izvor. Del Ponte bi se trebala obratiti Vijeću sigurnosti 13. lipnja.

Luksemburško predsjedništvo namjerava to izvješće poslati svim zemljama članicama i zatim obaviti s njima konzultacije kako bi se vidjelo ima li potrebe za sazivanjem novog sastanka radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom. Konzultacije bi trebale biti okončane do kraja ovoga tjedna.

Hrvatska je trebala započeti pristupne pregovore s Europskom unijom 17. ožujka, ali su oni odgođeni dok se unutar Unije ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom. U tu svrhu je osnovana petoročlana radna skupina, koju čine predstavnici sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava Luksemburga, Velike Britanije i Austrije te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Na svom prvom sastanku krajem travnja radna skupina je zaključila da će se ponovno sastati prema potrebi, u slučaju promjene tadašnje ocjene Carle del Ponte, prema kojoj Hrvatska još ne surađuje u potpunosti.

Carla del Ponte je prošli tjedan za svog posjeta Zagrebu izjavila je da će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti kako se Hrvatska sa svojim akcijskim planom potpuno opredijelila da uhititi odbjeglog generala Antu Gotovinu i izrazila očekivanje da će to i učiniti, ali i dodala kako je još prerano reći da postoji puna suradnja s Haaškim sudom.

"S akcijskim planom Hrvatska je potpuno opredijeljena da nađe i uhiti Gotovinu, te očekujem da to i učini, ili da dokaže da je učinila sve što je mogla kako bi ga uhitila. To ćemo objaviti Vijeću sigurnosti UN-a 13. lipnja", kazala je Del Ponte, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Zagrebu.

Del Ponte je naglasila kako je do 13. lipnja ostaje još vremena za novosti u provedbi akcijskog plana, te naglasila "kako je za sada prerano reći postoji li puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom". Najavila je mogućnost da istovjetno izvješće uputi ministrima vanjskih poslova EU-a, ako je oni zamole da to učini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙