FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o zajmu za reformu hrvatske socijalne skrbi

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker iregionalni direktor Svjetske banke Anand Seth potpisali su u srijeduugovor o zajmu u iznosu od 31 milijun eura za Projekt razvoja sustavasocijalne skrbi.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker i regionalni direktor Svjetske banke Anand Seth potpisali su u srijedu ugovor o zajmu u iznosu od 31 milijun eura za Projekt razvoja sustava socijalne skrbi.

Zajam za reformu hrvatske socijalne skrbi trebao bi biti realiziran u roku četiri godine. Uz kamatu od 2,64 posto bit će vraćan 15 godina uz poček od pet godina, izjavio je Šuker.

Ocijenio je da će zajam pomoći u stvaranju preduvjeta za decentralizaciju i informatizaciju sustava socijalne skrbi, što će omogućiti kvalitetnije upravljanje sredstvima namijenjenim toj djelatnosti.

Šuker je dodao kako je to ukupno 31. zajam koji je Hrvatska uzela od Svjetske banke, čime se kod te ustanove ukupno zadužila 1,2 milijarde eura.

Regionalni direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand Seth rekao je da bi promjene u socijalnoj politici trebale dovesti do 15-postotnog smanjenja institucionalnog zbrinjavanja socijalno ugroženih i preusmjeravanje skrbi na pomoć u kući.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić napomenuo je da će sredstva biti usmjerena u poboljšanje usluga u centrima za socijalnu skrb - programe prevencije, nove usluge i programe reintegracije korisnika u društvo.

Sustav će biti informatiziran i upravljački objedinjen po načelu "sve na jednom mjestu", a dio novca će se uložiti u obnovu infrastrukture.

Bit će izgrađeno novih 13 centara za socijalnu skrb i preuređeno 13 ustanova socijalne skrbi, a u 55 ustanova poboljšat će se sanitarni uvjeti, rekao je Ljubičić.

Potpisivanju sporazuma nazočan je bio švedski veleposlanik u Hrvatskoj Thelin Sture jer je ta zemlja za projekt razvoja socijalne skrbi donirala dva milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙