FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humanitarna akcija Terry Fox Run održat će se na Jarunu 11. rujna

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Ovogodišnja humanitarna utrka "TerryFox Run" kojom se prikupljaju novci za borbu protiv raka održat će se,po šesti put u Hrvatskoj, na zagrebačkome Jarunu 11. rujna.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Ovogodišnja humanitarna utrka "Terry Fox Run" kojom se prikupljaju novci za borbu protiv raka održat će se, po šesti put u Hrvatskoj, na zagrebačkome Jarunu 11. rujna.

U humanitarnoj akciji koja se u organizaciji veleposlanstva Kanade održava svake godine u 67 zemalja svijeta prikupljaju se sredstva za istraživanje lijeka protiv raka, a prikupljene donacije ostaju u zemlji gdje se utrka održava, rečeno je danas na konferenciji za novinare kanadskog veleposlanstva i suorganizatora trke - Hrvatske lige protiv raka, Uprave SRC-a Jarun i hotela The Regent Esplanade.

Sav prihod namijenjen je odjelu onkologije u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu, za koju je u lanjskoj akciji prikupljeno 240.000 kuna.

Pokroviteljica ovogodišnje akcije je supruga hrvatskog predsjednika Milka Mesić.

Na stazi oko Jarunskog jezera dugoj 6,5 kilometara sudionici akcije će moći trčati, hodati, voziti bicikl, a uz već tradicionalni koncert Radija 101 organizirat će se prodaja majica, štrukli, kanadskih palačinki, te prodaja robe sponzora, a građani i tvrtke moći će uplatiti dobrovoljne priloge.

"Prošle je godine u utrci sudjelovalo oko 2,5 tisuća ljudi, a željeli bismo da se ove godine priključi još više građana, posebice učenika i studenata ", kazala je veleposlanica Kanade Stefanie Beck.

Utrka "Terry Fox Run" trči se svake godine u cijelom svijetu u čast mladića Terryja Foxa kojemu je, nakon što je u 18 godini obolio od raka kostiju, amputirana noga. Kako bi prikupio novac za liječenje, krenuo je 1980. godine u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade".

Uspio je pretrčati pola Kanade, kad mu se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. Terryjeva obitelj pokrenula je u njegovu čast akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka kako bi se ostvario njegov san o pronalaženju lijeka za tu zloćudnu bolest.

"Maligne bolesti danas su vrlo raširene i svatko ima nekoga u obitelji, rodbini ili među prijateljima koji je obolio od raka", upozorila je Ljerka Eljuga iz Hrvatske lige za borbu protiv raka. Istaknula je da dijagnoza raka "više nije slučaj, ali ni smrtna osuda" pa je iznimno bitno ulagati u unapređivanje liječenja bolesti.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Ivan Fattorini dodao je kako danas postoje brojne mogućnosti za spas djece oboljele od raka kostiju, a u klinici se mnogi mali pacijenti uspješno liječe.

Akciju su podržale i poznate osobe iz Hrvatske, među kojima paraolimpijka u plivanju Ana Sršen, kojoj je amputirana noga kad je kao djevojčica oboljela od raka kostiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙