FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

F1 - Michaelu Schumacheru pobjeda, nastupilo 6 bolida

INDIANAPOLIS, 19. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Pobjednik devete utrkesvjetskog prvenstva formule 1, Velike Nagrade SAD-a u Indianapolisu,koju je bojkotiralo sedam momčadi, a nastupilo svega šest bolida jepilot Ferraria, Michael Schumacher.
INDIANAPOLIS, 19. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Pobjednik devete utrke svjetskog prvenstva formule 1, Velike Nagrade SAD-a u Indianapolisu, koju je bojkotiralo sedam momčadi, a nastupilo svega šest bolida je pilot Ferraria, Michael Schumacher.

Nažalost, utrka u Indianapolisu u potpunosti je ostala u sjeni zbivanja izvan staze. Čak sedam momčadi (Renault, McLaren-Mercedes, BMW-Williams, Sauber-Petronas, Red Bull Racing, BAR Hond, Toyota) odbilo je nastupiti u Indianapolisu zbog sukoba čelnika Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i čelnika Michelina oko guma.

Nakon što je u petak Ralf Schumacher doživio tešku nesreću na treningu, Michelin je zatražio posebnu dozvolu da iz Francuske dopremi novu i bitno drukčiju vrstu guma, koja bi osigurala pilotima veću sigurnost. Vodstvo, FIA-e je odbilo zahtjev Michelina, pa je šef Renaulta Flavio Briatore zaprijetio bojkotom, jer je smatrao da je sigurnost njegovih pilota na starim gumama ugrožena. Po novim pravilima, gume se između kvalifikacija i utrke mogu promijeniti, ali tada automatski slijedi kazna i spuštanje za deset startnih pozicija. Renaultu su se pridružili i ostale momčadi koje voze na Michelinovim gumama, pa su u utrku krenule svega tri momčadi i to one koje koriste Bridgstone gume - Ferrari (Michael Schumacher i Rubens Barrichello), Minardi (Patrick Friesacher i Christijan Albers), te Jordan (Tiago Monteiro i Narain Karthikeyan). U boksu su ostali bolidi Renaulta, McLaren-Mercedesa, BMW-Williamsa, Sauber-Petronasa, Red Bull Racinga, BAR Honde i Toyote.

Nakon starta utrke razočarani gledatelji su počeli napuštati tribine, a neki su svoj bijes iskazali bacanjem raznih predmeta na stazu, što je dodatno ugrozilo sigurnost šestorice pilota.

U jednoj od najčudnijih utrka u povijesti formule 1 pobjeda je pripala aktualnom prvaku Michaelu Schumacheru. Drugi je bio njegov momčadski kolega Rubens Barrichello, dok je treće mjesto osvojio Portugalac Tiago Monteiro u Jordan-Toyoti koji se jedini radovao nakon utrke.

"Moje osjećaji su pomiješani. S jedne strane bio sam tužan što se na startu pojavilo tek šest bolida, no istovremeno sretan sam zbog najvećeg uspjeha u karijeri," kazao je Monteiro, koji je postao prvi Portugalac na pobjedničkom postolju u povijesti F1.

Španjolac Fernando Alonso zadržao je prvu poziciju sa 59 bodova, drugi je Kimi Raikkonen (37), dok se Michael Schumacher probio na treće mjesto sa 34 boda.

Krnja i smiješna utrka u Indianapolisu udarit će snažan pečat formuli 1 na američkom kontinentu. Vodstvo F1 godinama se bori za naklonost američke publike i sponzora i događaji iz Indianapolisa svakako će ostaviti traga.

"Ovo je težak udarac za F1. Udarac od kojeg se formula možda više nikada neće oporaviti na tlu Sjeverne Amerike. Ovakav cirkus imat će dalekosežne posljedice," kazao je boss Williamsa, Frank Williams.

Renault boss Flavio Briatore smatra kako su najviže zakinuti gledatelji. "Žao mi je gledatelja na tribinama i onih uz televizijske ekrane. Navijači nisu zaslužili ovakve scene," smatra Briatore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙