FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

F1 - Na startu VN SAD-a svega šest bolida

INDIANAPOLIS, 19. lipnja 2005. (Hina/Reuters/DPA) - Na startu VelikeNagrade SAD u Indianapolisu, devete utrke Svjetskog prvenstva formule1, pojavilo se tek šest bolida, dok su ostali bojkotirali utrku zbogsukoba Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i čelnikaMichelina oko guma.
INDIANAPOLIS, 19. lipnja 2005. (Hina/Reuters/DPA) - Na startu Velike Nagrade SAD u Indianapolisu, devete utrke Svjetskog prvenstva formule 1, pojavilo se tek šest bolida, dok su ostali bojkotirali utrku zbog sukoba Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i čelnika Michelina oko guma.

Nakon što je u petak Ralf Schumacher doživio tešku nesreću na treningu, Michelin je zatražio posebnu dozvolu da iz Francuske dopremi novu i bitno drukčiju vrstu guma, koja bi osigurala pilotima veću sigurnost. Vodstvo, FIA-e je odbilo zahtjev Michelina, pa je šef Renaulta Flavio Briatore zaprijetio bojkotom, jer je smatrao da je sigurnost njegovih pilota na starim gumama ugrožena. Po novim pravilima, gume se između kvalifikacija i utrke mogu promijeniti, ali tada automatski slijedi kazna i spuštanje za deset startnih pozicija.

Renaultu su se pridružili i ostale momčadi koje voze na Michelinovim gumama, pa su u utrku krenule svega tri momčadi koje koriste Bridgstone gume - Ferrari (Michael Schumacher i Rubens Barrichello), Minardi (Patrick Friesacher i Christijan Albers), te Jordan (Tiago Monteiro i Narain Karthikeyan).

U boksu su ostali bolidi Renaulta, McLaren-Mercedesa, BMW-Williamsa, Sauber-Petronasa, Red Bull Racinga, BAR Honde i Toyote.

Nakon starta utrke razočarani gledatelji su počeli napuštati tribine, a neki su svoj bijes iskazali bacanjem raznih predmeta na stazu, što je dodatno ugrozilo sigurnost šestorice pilota.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙