FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tibetanci slave 70. rođendan dalaj-lame

DHARAMSALA, 6. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Tibetanci u egzilu uDharamsali, na sjeveru Indije, proslavili su u srijedu, na jakompljusku, 70. rođendan svog duhovnog vođe dalaj-lame.
DHARAMSALA, 6. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Tibetanci u egzilu u Dharamsali, na sjeveru Indije, proslavili su u srijedu, na jakom pljusku, 70. rođendan svog duhovnog vođe dalaj-lame.

Više stotina bonca, izbjeglica i djece molili su ispred palače, gdje je dalaj-lama bio okružen budističkim velikodostojnicima u postaji na Himalaji, 500 kilometara sjeverno od New Delhija, gdje je sjedište tibetske vlade u progonstvu.

Otvarajući trodnevno slavlje, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. predstavio je knjigu indijskog autora posvećenu junaku indijske neovisnosti, mahatmi Gandhiju.

Autor knjige S. Imamdar rekao je da je dalaj-lama "preuzeo štafetnu palicu" od Gandhija, a službeni predstavnik tibetske vlade u progonstvu Thubten Samphel istaknuo je da je s razlogom stavljen naglasak na apostola indijskog pacifizma.

Dalaj-lama se protivi tibetskom zahtjevu za neovisnost i traži veću samoupravu za to područje pod kineskom vlasti od koje je pobjegao 1959.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙