FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRO-REG otvorio suvremenu liniju za zavarivanje tračnica

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - U tvrtci Proizvodnja - regeneracija(PRO-REG), u vlasništvu Hrvatskih željeznica (HŽ), danas je puštena urad suvremena linija za zavarivanje tračnica u koju je HŽ, ujednovlasnik postrojenja, investirao 2,5 milijuna eura.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - U tvrtci Proizvodnja - regeneracija (PRO-REG), u vlasništvu Hrvatskih željeznica (HŽ), danas je puštena u rad suvremena linija za zavarivanje tračnica u koju je HŽ, ujedno vlasnik postrojenja, investirao 2,5 milijuna eura.

Isporučitelj je francuski proizvođač Geismar, a opremu čine stroj za četkanje vrijedan 200 tisuća eura, stroj za zavarivanje (1,4 milijuna eura) i završni obradni centar (900 tisuća eura), rekao je na otvaranju direktor PRO-REG-a Davor Poljak.

Postrojenje će omogućiti zavarivanje tračnica u trakove duge 240 metara, što bi, uz tehnološku razinu obrade bez konkurencije u zemljama regije, trebalo PRO-REG-u omogućiti punu zaposlenost, dodao je Poljak.

Kako doznajemo, najbliže slično postrojenje je u Austriji, a u zemljama bivše Jugoslavije postoji još samo u Sloveniji, ali nije u funkciji. Stoga u PRO-REG-u računaju da će uz poslove za Hrvatske željeznice za njih biti posla i u drugim zemljama.

Novom tehnologijom moguće je zavariti oko 360 kilometara tračnica godišnje, pa je u roku od dvije godine moguće servisirati jednokolosječnu prugu od Zagreba do Splita, kaže direktor HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić.

Investiciju u PRO-REG on stavlja u kontekst restrukturiranja HŽ-a u kojemu je privatizacija ovisnih društava, po njegovoj ocjeni, jedno od najvažnijih i najosjetljivijih pitanja. Tako je, kako je najavio, privatizacija PRO-REG-a planirana za 2006. godinu, a danas otvorena linija za zavarivanje omogućit će mu tehnološku i financijsku konsolidaciju do razine u kojoj poslovodstvo i zaposlenici ne moraju strahovati za svoju budućnost.

PRO-REG, sa 120 zaposlenih, godišnje ostvaruje promet od 35 milijuna kuna, a restrukturiranjem i modernizacijom tehnoloških linija očekuje se porast na 50 milijuna kuna. Posluje na tri lokacije, a tehnološka cjelina u Zaprešiću u kojoj je instalirana nova oprema, sudjeluje u ukupnoj realizaciji sa 40 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙