FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska upozorila na rizik visokih cijena nafte

PARIZ, 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Vrlo visoke cijene naftenepovoljno utječu na gospodarsku aktivnost u Francuskoj te bi bilokakva skupina inicijativa, usmjerena na njihovo spuštanje,predstavljala korak u pravom smjeru, konstatirao je glasnogovornikfrancuske vlade Jean-Francois Cope.
PARIZ, 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Vrlo visoke cijene nafte nepovoljno utječu na gospodarsku aktivnost u Francuskoj te bi bilo kakva skupina inicijativa, usmjerena na njihovo spuštanje, predstavljala korak u pravom smjeru, konstatirao je glasnogovornik francuske vlade Jean-Francois Cope.

Njegovi su se komentari podudarili s pozivom britanskog premijera Tonyja Blaira na snažniji angažman oko smanjenja cijena nafte, koje su početkom prošlog tjedna na američkom tržištu dosegnule rekordnu razinu od 60,95 dolara po barelu.

"Krupni je negativni faktor cijena nafte a nešto je pozitivniji rast vrijednosti dolara", komentirao je Cope izglede francuskog gospodarstva u razgovoru za radijsku postaju Radio J.

"Danas su cijene nafte na tako visokoj razini da to ne bi trebalo potrajati zauvijek. Bilo kakva koordinirana inicijativa koja bi pomogla sniženju cijena bila bi nedvojbeno potez u pravom smjeru", dodao je glasnogovornik francuske vlade.

On je ponovio i prognoze francuske vlade o rastu gospodarstva u 2005. i 2006., potvrdivši ponovno i namjeru Pariza da u ovoj godini snizi proračunski deficit ispod tri posto BDP-a. No, Cope je napomenuo da postoje i određeni rizici, navodeći u tom kontekstu izdvajanja za socijalnu sigurnost i mogućnost da prihodi od poreza ne ispune očekivanja.

Naime, prihodi od korporativnih poreza mogli bi biti čak četiri milijarde eura manji nego što je navedeno u ranijoj prognozi, konkretizirao je on tu svoju napomenu, dodajući istodobno da prihodi od PDV-a i poreza na dohodak zasad prate očekivanja. Što se tiče vlade, ona strogo kontrolira proračunski deficit, ustvrdio je Cope.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙