FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nema obustave povrata poreza za 2004.

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Nema obustave povrata poreza za2004.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Nema obustave povrata poreza za 2004.

HINA - Financijski servis

Isplata povrata poreza nije i neće biti obustavljena do jeseni, kako se navodi u nekim medijima, a preplaćeni se porez isplaćuje poreznim obveznicima uobičajenom dinamikom sukladno obradi poreznih prijava, istaknuli su danas iz Ministarstva financija.

Porezna je uprava, po zadnjim podacima, od zaprimljenih 877.037 poreznih prijava poreza na dohodak za 2004. obradila njih 556.211 ili oko 64 posto.

Poreznim obveznicima do sada je vraćeno gotovo 850 milijuna kuna preplaćenog poreza ili gotovo 70 posto od planiranog iznosa za 2004. godinu.

Poreznici očekuju da će do kraja srpnja biti obrađeno ukupno više od 80 posto poreznih prijava za 2004.

Iz Ministarstva financija također navode da je do 24. lipnja 2005. vraćeno PDV-a, odnosno pretporeza u iznosu od 5,044 milijarde kuna, što je 7,42 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Naglašavajući da se naplata poreza odvija sustavno i prema planu, iz Ministarstva financija navode i podatak da su ukupni prihodi državnog proračuna u svibnju ove godine bili 10,3 posto veći nego u istom mjesecu lani. Porezni prihodi bili su u istom razdoblju veći 12,42 posto, naplata PDV-a povećana je 20,4 posto, a trošarina 5,7 posto.

Prihodi državnog proračuna u drugom tromjesečju ove godine povećani su 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a sve obveze iz državnog proračuna, naglašava se, podmiruju se na vrijeme.

Porezni prihodi u drugom kvartalu povećani su 13,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Tako je prihod od PDV-a porastao 14,3 posto, prihod od trošarina na duhanske proizvode 6,4 posto, što u Ministarstvu drže velikim napretkom kojeg vezuju uz rezultate mjera Carinske uprave na suzbijanju neslužbenog gospodarstva.

Prihod od poreza na dobit, koji je visok cijele ove godine, u drugom kvartalu je porastao čak 37,9 posto.

Iz Ministarstva financija zaključuju da svi ti podaci pokazuju uzlet gospodarskih aktivnosti u drugom kvartalu i bolju kontrolu naplate poreznih prihoda, što se posebice odnosi na naplatu trošarina, kao rezultat uspostave posebne službe pri Carinskoj upravi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙