FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali muškarci češće počinjanju samoubojstvo

STOCKHOLM, 3. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Mali muškarci dvostruko češćepočinjaju samoubojstvo od visokih predstavnika svoga spola, pokazaloje novo istraživanje provedeno na Karolinska Institutu u Stockholmu.
STOCKHOLM, 3. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Mali muškarci dvostruko češće počinjaju samoubojstvo od visokih predstavnika svoga spola, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Karolinska Institutu u Stockholmu.

Rizik samoubojstva opada s porastom tjelesne visine, izvijestili su Patrik Magnusson i članovi njegova tima u izvještaju objavljenom u srpanjskom izdanju američkog stručnog časopisa "American Journal of Psychiatry".

Autori studije analizirali su podatke za 1,3 milijuna švedskih muškaraca u razdoblju od 1950. do 1981. Pritom su otkrili da se kod muškaraca rizik samoubojstva sa svakih pet centimetara tjelesne visine smanjuje za devet posto.

Magnusson i njegov tim, međutim, naglašavaju da je ta veza dokazana dosad samo kod mlađih i muškaraca srednje dobi - a kod umirovljenika i žena nije ustanovljena.

Daljnja istraživanja trebala bi otkriti razlog za visoku stopu suicidalnosti kod muškaraca nižeg rasta. U pozadini bi se mogla skrivati diskriminacija na poslu i u privatnom životu. Kao drugu mogućnost, švedski znanstvenici uzimaju u obzir i kasne posljedice male težine pri rođenju kao i ispodprosječan rast tijekom prvih godina života. Mladići i odrasli muškarci koje je to pogodilo skloni su depresiji, kako je pokazalo nekoliko istraživanja provedenih proteklih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙