FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija će za predsjedanja EU podupirati europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana

GOETTWEIG, 4. lipnja 2005. (Hina) - Drugi dan Europskog porova Wachauu samostanu Goettweig nedaleko Kremsa na kojem sudjeluje više od 150sudionika, među njima i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Hrvatskogsabora Gordan Jandroković počeo je u subotu plenarnom sjednicom podnaslovom "Perspektive za budućnost - Europa godinu dana nakonproširenja".
GOETTWEIG, 4. lipnja 2005. (Hina) - Drugi dan Europskog porova Wachau u samostanu Goettweig nedaleko Kremsa na kojem sudjeluje više od 150 sudionika, među njima i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Gordan Jandroković počeo je u subotu plenarnom sjednicom pod naslovom "Perspektive za budućnost - Europa godinu dana nakon proširenja".

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik naglasila je da će se Austrija za vrijeme predsjedanja EU u prvoj polovici 2006. posebno zauzeti za podupiranje europskih perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

"Sve pozitivno što dolazi iz tih zemalja iskoristit ćemo i poduprijet ćemo ih. Te države imaju različiti tempo razvitka u ispunjenju svih Kopenhaških kriterija i standarda za približavanje EU. Poduprijeti ćemo i pojačati kvalitet procesa svake pojedine države - to je jasno", kazala je ministrica Plassnik.

Govoreći o nastalom stanju poslije odbacivanja europskog Ustava u Francuskoj i Nizozemskoj, rekla je da se mora napraviti analiza te zajedničkim naporima pronaći pravi put i rješenje.

"Deset zemalja članica usvojilo je europski Ustav, 13 ih se još nije izjasnilo. Nema jednostavnog rješenja, EU stoji pred odlukom o kojoj mora dobro razmisliti. Mora ponovno učiti govoriti jedinstvenim glasom, podupirati gospodarski rast i zapošljavanje, učinkovito se suprotstavljati svim oblicima kriminala i terorizma. Europski integracijski proces može biti uspješan ako vjerujemo jedni drugima" kazala je šefica austrijske diplomacije Plassnik.

Na Europskom forumu Wachau, koji se smatra jednim od najuglednijih međunarodnih skupova na kojem se razmatraju europska pitanja, po prvi put sudjeluju ministri vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković i Turske Abdullah Gul.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙