FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava kanonizacije sv. Marka Križevčanina

KRIŽEVCI, 2. srpnja 2005. (Hina) - Pred župnom crkvom Majke BožjeKoruške i svetog Marka Križevčanina u Križevcima je danas oko tisućuvjernika potkalničkog kraja i hodočasnika svečano proslavilo 10.obljetnicu otkako je papa Ivan Pavao II. u slovačkome gradu Košicamaproglasio svetim mučenika Marka Križevčanina.
KRIŽEVCI, 2. srpnja 2005. (Hina) - Pred župnom crkvom Majke Božje Koruške i svetog Marka Križevčanina u Križevcima je danas oko tisuću vjernika potkalničkog kraja i hodočasnika svečano proslavilo 10. obljetnicu otkako je papa Ivan Pavao II. u slovačkome gradu Košicama proglasio svetim mučenika Marka Križevčanina.

Pokrovitelj svečanosti bio je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, koji je podsjetio na Marka Križevčanina kao na europski orijentiranog intelektualca u to doba.

Školovao se u Grazu i Rimu, te službovao kao svećenik u Zagrebu, Trnavi, Ostrogonu i Košicama u Slovačkoj, gdje je podnio mučeničku smrt, rekao je Šeks, dodajući kako je Marko Križevčanin kao hrvatski čovjek u to doba bio duboko ukorijenjen u europsku kulturnu baštinu.

Uvjeren sam da ćemo i mi, sunarodnjaci svetoga Marka Križevčanina, ubrzo postati dijelom velike europske obitelji naroda, poručio je Vladimir Šeks.

Svečano misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački msgr. Josip Mrzljak, koji je pohvalio prijedlog da se u blizini župne crkve u Križevcima uredi svetište trećega hrvatskog sveca i prvoga sveca zagrebačke nadbiskupije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙