FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 2. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

TOKIO - Japanac Akira Haraguchi (59) oborio je svjetski rekord u neprekidnom navođenju decimala broja pi, objavili su lokalni mediji u subotu. Haraguchi je od petka ujutro do ranih sati u subotu napamet naveo 83,431 decimalu broja pi. Pi je broj, omjer opsega kružnice i njezinog promjera, koji se uobičajeno piše kao 3,14 ali je broj njegovih decimala beskonačan. Haraguchi se nada da će ovim pothvatom u Guinnessovoj knjizi rekorda zamijeniti svoga zemljaka koji je kao student napamet naveo 42,195 decimala broja pi.

LISABON - S turističkom sezonom u punom zamahu, lokalne vlasti na sjeveru Portugala odlučile su na plažama otvoriti knjižnice kako bi se turisti uz sunce i more mogli odmoriti i uz dobru literaturu. Knjižnice na plažama će za početak biti otvorene u području Povoa de Varzima, popularnog turističkog mjesta na sjeveru Portugala, 380 kilometara od Lisabona. U ponudi za kratkoročnu posudbu će osim knjiga biti i novine. Knjižnice će biti otvorene do 1. rujna.

PEKING - S dolaskom ljetnih vrućina, kineski službenici pozvani su da svoja odijela i kravate zamijene opuštenijom odjećom kako bi se uštedjelo na izvorima energije, javlja novinska agencija Nova Kina. Dok su brojni kineski gradovi suočeni s redukcijama struje, lokalne vlasti zatražile su od svojih službenika da nose laganiju odjeću kako bi se smanjilo korištenje rashladnih uređaja. Japanska vlada usvojila je sličnu mjeru u svibnju radi očuvanja okoliša ograničavajući korištenje klimatskih uređaja. U zemlji gdje službeni predstavnici uvijek nose odijela, mjera se pokazala vrlo popularnom.

PEKING - Olimpijskim igrama u Pekingu prijeti veliki broj štakora koji obitavaju u glavnom gradu Kine i koji bi mogli predstavljati opasnost po javno zdravlje, javljaju kineske tiskovine. Na nekim velikim raskrižjima prometnica u predgrađima Pekinga, inspektori za javno zdravstvo otkrili su na svaki kilometar do 80 rupa koje su iskopali ti glodavci. Radi se o brojci koja daleko premašuje uobičajenu pojavu štakora u Kini. Problem koji predstavljaju štakori posebno je težak u pekinškim hotelima, tvornicama prehrambenih proizvoda i bolnicama, pišu novine ali ne iznose razlog razmnožavanja tih životinja u kineskoj prijestolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙