FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izravni kontakti SAD-Sjeverna Koreja

WASHINGTON, 1. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države iSjeverna Koreja izravno su kontaktirale u četvrtak o nastavkušestostranih pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga, naveo je upetak State Department.
WASHINGTON, 1. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja izravno su kontaktirale u četvrtak o nastavku šestostranih pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga, naveo je u petak State Department.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je dodao da su kontaktirali u sklopu seminara u New Yorku, što nije "pokrenulo pregovore".

Kontaktirali su američki predstavnik na šestostranim pregovorima o Sjevernoj Koreji Joseph De Trani i sjevernokorejski diplomat Ri Gun, dodao je glasnogovornik.

McCormack je odbio govoriti o susretu dviju zemalja koje nemaju diplomatskih odnosa, ali ponekad kontaktiraju putem misije Pjongjanga pri UN-u u New Yorku.

Jedan visoki dužnosnik američkog ministarstva vanjskih poslova je implicitno potvrdio da su Joseph De Trani i Ri Gun govorili o načinima pokretanja multilateralnih pregovora koji su blokirani godinu dana.

"To je vjerojatno jedini razlog zbog kojeg s njima kontaktiramo. To je problem s kojim smo trenutačno suočeni", rekao je taj neimenovani dužnosnik.

McCormack je inzistirao da činjenici da se nikakvi valjani pregovori ne mogu odvijati izvan šestostranih pregovora (Kina, Japan, dvije Koreje, Rusija, Sjedinjene Države).

Svaka od tih strana i dalje "očekuje od Sjeverne Koreje da odredi datum povratka na šestostrane pregovore i konstruktivno pokrene pregovore", rekao je.

Šest zemalja se sastalo, za sada bezuspješno, tri puta u Pekingu i to u kolovozu 2003. i zatim u veljači i u lipnju 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙