FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva žena sutkinja Vrhovnog suda SAD-a objavila svoje povlačenje

WASHINGTON, 1. srpnja 2005. (Hina/AP) - Sandra Day O'Connor, prva ženasutkinja Vrhovnog suda SAD-a i glas koji je presudio u pitanjupobačaja kao i drugim spornim pitanjima, objavila je u petak svojepovlačenje s dužnosti.
WASHINGTON, 1. srpnja 2005. (Hina/AP) - Sandra Day O'Connor, prva žena sutkinja Vrhovnog suda SAD-a i glas koji je presudio u pitanju pobačaja kao i drugim spornim pitanjima, objavila je u petak svoje povlačenje s dužnosti.

"Bila je doista velika povlastica služiti kao članica suda 24 godine", napisala je 75 godina stara sutkinja predsjedniku Bushu u kratkom pismu ostavke. "Napuštam ga s golemim poštovanjem za integritet suda i njegovu ulogu u ustavnoj strukturi". O'Connor je članica Vrhovnog suda od 1981. godine kada ju je na to mjesto imenovao predsjednik Ronald Reagan.

O'Connor je u odvojenoj kratkoj izjavi kao razloge svog povlačenja navela svoje godine te da želi provesti više vremena sa svojom obitelji.

Pomoćnici predsjednika SAD-a objavili su da će George Bush svoju izjavu dati u subotu. Ne zna se hoće li Bush objaviti i svoj izbor nasljednika sutkinje O'Connor, a očekuje se da će se pri izboru nasljednika u Senatu voditi oštra bitka glede potvrde Bushovog izbora.

Objava povlačenja sutkinje O'Connor prvo je umirovljenje u posljednjih 11 godina u sudu koji postaje sve stariji. Njeno povlačenje predstavlja i određeno iznenađenje posebice stoga što se već mjesecima priča o umirovljenju predsjednika suda Williama Rehnquista, starog 80 godina koji boluje od raka štitnjače. Rehnquist nije dao nikakve naznake svojih planova za budućnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙