FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi traži da Amerikanci poštuju suverenitet Italije

RIM, 1. srpnja 2005. (Hina/AR) - Sjedinjene Američke Države ucijelosti poštuju talijanski suverenitet, izjavio je u petaktalijanskom premijeru Silviju Berlusconiju američki veleposlanik uRimu Mel Sembler koji je bio pozvan u Palaču Chigi, sjedište vlade, upovodu slučaja otmice egipatskog imama Abu Omara koju su izvršiliagenti američke tajne službe u Milanu 2003. godine.
RIM, 1. srpnja 2005. (Hina/AR) - Sjedinjene Američke Države u cijelosti poštuju talijanski suverenitet, izjavio je u petak talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju američki veleposlanik u Rimu Mel Sembler koji je bio pozvan u Palaču Chigi, sjedište vlade, u povodu slučaja otmice egipatskog imama Abu Omara koju su izvršili agenti američke tajne službe u Milanu 2003. godine.

U priopćenju talijanske Vlade se kaže da je Berlusconi izrazio Sembleru "neophodnost američkog poštovanja talijanskog suvereniteta", te da je američki veleposlanik potvrdio da njegova Vlada to i čini i da će tako biti i ubuduće.

Talijanska vlada nije znala za otmicu egipatskog imama Abu Omara koju su u Milanu izveli agenti CIA-e 17. veljače 2003. godine, kazao je u četvrtak u Parlamentu ministar za odnose s Parlamentom Carlo Giovanardi. Njegovo objašnjenje oporbeni lijevi centar ocijenio je nedostatnim. Oporbenjaci drže da je tim događajem doveden u pitanje talijanski suverenitet jer su agenti CIA-e mogli nesmetano djelovati u Italiji, oteti osobu i iznijeti je iz zemlje.

Američki list "Washington Post" potvrdio je u petak da je CIA informirala talijanske kolege o planu otmice Abu Omara, koji je zatim bio prebačen u američku baze u Avianu na sjeveroistoku Italije, te preko Njemačke u Egipat. Navodno se mučenjem Abu Omara htjelo iznuditi neke informacije o Iraku i terorističkoj organizaciji uoči američko-britanskog napada na Irak.

Protiv 13 agenata američke tajne službe podignuta je u Italiji optužnica i nalog za uhićenje, te bi oni po talijanskim zakonima mogli biti osuđeni na 10 godina zatvora. Optužnica bi se mogla podignuti i protiv talijanskih agenata ako se otkrije da su sudjelovali u otmici ili pomagali američkim kolegama ili pak prešutjeli njihovu operaciju. Istodobno je podignuta optužnica i protiv imama Abu Omara zbog sumnje da je pripremao dobrovoljce za rat u Afganistanu protiv američkih snaga.

To je drugi puta u četiri mjeseca da je talijanska Vlada pozvala američkog veleposlanika na razgovor. Prvi puta je to bilo u ožujku nakon što su američki vojnici u Bagdadu ubili talijanskog tajnog agenta Nicolu Caliparija koji je bio u misiji spašavanje talijanske novinarke Giuliane Sgrena. Američka strana odbila je svaku odgovornost za smrt Caliparija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙