FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pilot CIA-e konačno pokopan, 53 godine nakon smrti

nakon što su vojni istražiteljiotkrili njegove posmrtne ostatke i identificirali ih.
EUGENE, Sjedinjene Države, 20. lipnja 2005. (Hina/AP) - Pilot CIA-e, kojega su prije 53 godine ubili kineski komunisti, pokopan je u grobnicu svoje majke, godinu dana nakon što su vojni istražitelji otkrili njegove posmrtne ostatke i identificirali ih.

Robert Snoddy imao je 31 godinu kada je oboren na tajnoj misiji u kineskoj Mandžuriji 1952. godine.

Posljednja želja njegove majke bila je da se na njezin grob ne stavi nikakva posmrtna oznaka dok god njezin sin ne stigne kući. Nadgrobni kamen s imenima i majke i sina označit će dugo odgađani susret.

"Kod kuće je, i više nije vrijeme za tugu", rekla je Snoddyjeva kćerka i jedino dijete Roberta Lee Cox nakon pokopa posmrtnih ostataka njezina oca.

Snoddy je radio za CIA-u, pomažući snage koje su željele srušiti kinesku komunističku vladu. Na svojoj posljednjoj misiji Snoddy i njegov kopilot Norman Schwartz krenuli su na noćni let kako bi pokupili, kako su tada vjerovali, anitkomunističkog operativca, u području tadašnje Mandžurije, blizu granice sa Sjevernom Korejom.

Pokazalo se da je operativac zapravo dvostruki špijun koji je obavijestio kineske snage. U trenutku kada se zrakoplov dvojice pilota spuštao, Kinezi su otvorili vatru ubivši obojicu pilota, dok se zrakoplov zapalio i srušio.

Dvojica agenata CIA-e koji su se zajedno s njima nalazili u zrakoplovu preživjeli su i bili u kineskom zatvoru 20 godina prije nego što su pušteni. Jedan od njih, John Downey, prisustvovao je pokopu, posvjedočivši kako je Snoddy bio izvanredan letač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙