FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

BRIJUNI - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader ocijenio je iznimno značajnim radni sastanak hrvatske i slovenske vlade koji je danas održan na Brijunima i to kako je rekao "ne samo za obje države već i za cijelu Europu jer predstavlja kamenčić u mozaiku stvaranja bolje europske budućnosti". Po njegovim riječima Hrvatska ne ignorira činjenicu da su se na dva referenduma, u Francuskoj i Nizozemskoj, birači negativno izrazili prema europskom ustavu, ali drži kako to ne može biti razlogom da Europska unija ne pokaže dovoljnu političku volju da pregovara s Hrvatskom i istodobno rješava razloge ove krize. Sanader je kazao da su ispunjeni svi uvjeti prema političkom zelenom svjetlu za početak pregovora. Predsjednik slovenske vlade Janez Janša istaknuo je kako je ovaj radni sastanak potvrdio dobre odnose dviju država u svjetlu zajedničke europske budućnosti. Po njegovim riječima Slovenija smatra da se EU treba širiti te i dalje ustrajati na, kako je rekao, "politici otvorenih vrata".

ZAGREB - Republika Hrvatska zainteresirana je za intenziviranje suradnje sa Azerbejdžanom na svim područjima, a osobito u privredi, jer će ta zemlja, kad iskoristi potencijale, postati nova Norveška, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom. Predsjednik Azerbejdžanske Republike u petak je stigao u trodnevni državni posjet, prvi službeni susret predsjednika Republike Hrvatske i Azerbejždana dosad. "Postoji obostrana želja za intenziviranjem suradnje na svim područjima, a osobito u privredi. Za to je potrebno stvoriti pravni okvir, što smo djelomice danas i učinili", rekao je Mesić u zajedničkoj izjavi za novinare s Alijevom nakon sastanka, govoreći o trima potpisanim dokumentima. Nakon razgovora dvojice predsjednika dvije su zemlje potpisale Sporazum o kulturnoj suradnji, Protokol o suradnji ministarstava vanjskih poslova i Memorandum o suradnji između zrakoplovnih vlasti.

ZAGREB - Regije sjeveroistočne Italije zasigurno neće usporavati proces integracije Hrvatske u EU, no Hrvatska treba što prije zakone uskladiti s europskim, počevši od liberalizacije tržišta nekretnina, ocijenjeno je na skupu o prekograničnoj suradnji talijanskih i hrvatskih regija održano u Pordenoneu, izvješćuje u petak tršćanski Il Piccolo. Podtajnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova, Roberto Antonione na skupu je pozvao Hrvatsku da se zauzme za potpunu primjenu Sporazuma o pridruživanju EU i u onim dijelovima sporazuma koji se odnose na kupovinu privatnog vlasništva od strane građana EU-a, nautički turizam i podvodne aktivnosti, napominjući kako su to sektori "u kojima se bilježe znakovi koji nisu pozitivni". Antonione je potvrdio i da "Italija radi na tome da se datum početka pregovora o ulasku Hrvatske u EU što prije odredi da Hrvatska može ući u Europu".

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u petak je ponovio svoj poziv za uhićenjem bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, ocijenivši da "što prije Mladić bude u Hagu tim bolje". Odbio je, međutim, komentirati informacije iz tiska da vlada u Beogradu s Mladićem već dva mjeseca "intenzivno pregovara" o njegovoj predaji.

SARAJEVO - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe objavilo je u petak kako je dosad identificirano dvije tisuće žrtava stradalih tijekom masakra u Srebrenici počinjenog u srpnju 1995. godine. Dvijetisućita žrtva identificirana je u četvrtak, a Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe raspolaže bazom podataka o 7800 osoba koje se smatraju nestalima od pada srebreničke enklave prije gotovo deset godina. Pronalaženje tijela ubijenih u Srebrenici znatno otežava činjenica da su počinitelji zločina u velikom broju slučajeva pokušali prikriti tragove tih nedjela premještanjem posmrtnih ostataka iz primarnih grobnica.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush objavio je u petak kako će kandidirati umirovljenog viceadmirala Johna Redda za direktora novog Nacionalnog protuterorističkog centra, glavne američke agencije za prikupljanje informacija o terorističkim prijetnjama i planiranje protuterorističkih operacija. Centar je stvoren u okviru temeljite reorganizacije američkih obavještajnih službi nakon kritika zbog propusta da predvide i spriječe terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. Reddova kandidatura objavljena je u priopćenju Bijele kuće, a imenovanje treba potvrditi američki Kongres.

WASHINGTON - FBI je propustio barem pet prigoda da nađe dvojicu terorista odgovornih za terorističke napade na Svjetski trgovački centar i Pentagon 11. rujna 2001., navodi se u izvješću obavještajnih službi koje je "procurilo" u medije. Po autorima izvješća sastavljenog prije godinu dana a objavljenog u četvrtak navečer nakon što je tajno pribavljen, za propuste treba optužiti birokratske prepreke i komunikacijske probleme. Jedan agent FBI-a, na "posudbi" CIA-i, pokušao je svoje kolege u FBI-u 19 mjeseci prije napada na WTC obavijestiti o dvojici osumnjičenika u San Diegu. Izvješće je zaustavila CIA.

WASHINGTON - Bijela kuća je u petak optužila Siriju za miješanje i zastrašivanje u Libanonu tijekom općih izbora u toj zemlji i zatražila je od Damaska da iz nje povuče sve svoje obavještajne agente. Libanonski izbori, prvi koji su u posljednja tri desetljeća održavaju bez sirijske vojne nazočnosti u toj zemlji, održavaju se od 29. svibnja do 19. lipnja. Sirija tvrdi da je povukla sve vojne i obavještajne operativce no glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da međunarodna zajednica mora Damasku reći da se "prestane miješati".

BEČ - Stručnjaci UN-ove agencija za nuklearnu energiju pregledali su podzemno iransko postrojenje za obogaćivanje urana i utvrdili da je Teheran održao obećanje da će na toj lokaciji zaustaviti svu spornu aktivnost povezanu s proizvodnjom nuklearne energije, priopćili su UN-ovi diplomati u petak. Iran, koji tvrdi da je njegov nuklearni programa samo za mirnodopske svrhe, izjavio je da će suspenzija aktivnosti u Natanzu i drugdje trajati samo do kraja srpnja kada je trojka koja posreduje u ime Europske unije, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, obećala dati paket mjera pomoći za Iran.

ZAGREB - Talijanski ministar kulture Rocco Buttiglione i predsjednik bijenala Davide Croff službeno su u petak otvorili 51. međunarodnu izložbu suvremene umjetnosti u Veneciji, koja će za javnost biti otvorena u nedjelju. Na izložbi sudjeluje 91 umjetnik a prvi put izložbu organiziraju dvije žene, Španjolke Maria de Corral i Rosa Martinez. Na bijenalu sudjeluju 73 zemlje što je do sada najveći broj zemalja sudionica. Njemački kipar i grafičar Thomas Schuette primio je nagradu Zlatni lav za najboljeg međunarodnog umjetnika. Povjerenik hrvatske izložbe na 51. venecijanskom bijenalu je Slaven Tolj po čijem izboru hrvatsku umjetnost predstavljaju umjetnici Pasko Burđelez, Zlatan Dumanić, Alen Floričić, Tomo Savić Gecan, Goran Trbuljak i Boris Šincek. Hrvatska izložba otvara se u subotu 11.06. u Museo Fortuny.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙