FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska revidirala naniže stopu rasta BDP-a

VARŠAVA, 9. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Poljska je revidirala nanižestopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2005. za jedan postotnibod na četiri posto, nakon razočaravajućeg 2,1 posto rastazabilježenog u prva tri ovogodišnja mjeseca, objavilo je tamošnjeministarstvo gospodarstva i rada.
VARŠAVA, 9. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Poljska je revidirala naniže stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2005. za jedan postotni bod na četiri posto, nakon razočaravajućeg 2,1 posto rasta zabilježenog u prva tri ovogodišnja mjeseca, objavilo je tamošnje ministarstvo gospodarstva i rada.

Gospodarski rast u prvom je tromjesečju osjetnije usporen nakon robusnih četiri posto ostvarenih u zadnjem lanjskom tromjesečju, te je ispod očekivanja većine analitičara čije su se procjene kretale oko tri posto.

Poljski analitičari pri CASE-u također su objavili kako ove godine očekuju rast gospodarstva od 3,9 posto, a iduće u visini 4,5 posto. Po njihovim procjenama, stopa nezaposlenosti očekivana u visini 18,3 posto u svibnju do kraja bi se godine trebala spustiti na 17,5 posto a krajem 2006. biti snižena na 16 posto.

Poljska, najveća nova članica EU, pogođena je najvišom stopom nezaposlenosti među 25 zemalja EU, no ima iznadprosječnu stopu rastu BDP-a. Usporedbe radi, u prva tri mjeseca u EU i eurozoni gospodarstva su porasla za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su nedavno objavljeni podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙