FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Duknovićeva "Madona s djetetom" uskoro u Trogiru

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - U Ministarstvu kulture novinarima jedanas predstavljeno vrhunsko renesansno djelo mramorni reljef "Madonas djetetom" Ivana Duknovića koje je hrvatska Vlada otkupila odlondonskog galerista Daniela Katza zahvaljujući Flori Tarner,djelatnici Hrvatskog veleposlanstva u Londonu.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - U Ministarstvu kulture novinarima je danas predstavljeno vrhunsko renesansno djelo mramorni reljef "Madona s djetetom" Ivana Duknovića koje je hrvatska Vlada otkupila od londonskog galerista Daniela Katza zahvaljujući Flori Tarner, djelatnici Hrvatskog veleposlanstva u Londonu.

Vrsna povjesničarka umjetnosti prva je primijetila da je riječ o djelu majstora hrvatskog podrijetla i odmah je o tome izvijestila ministra kulture Božu Biškupića.

Djelo je kupljeno za 2,5 milijuna kuna od kojih je 1,9 miljuna izdvojila Vlada, a ostatak od 600 tisuća grad Trogir, Duknovićev zavičaj.

Otkupljeni reljef, po nalazima hrvatskih i inozemnih stručnjaka, pripada kasnijem umjetnikovu razdoblju, oko 1490., kad je Duknović radio na dvoru ugarskog kralja Matije Korvina. Reljef je veličine 50 cm x 38 cm.

Biškupić je zahvalio u ime Vlade Flori Tarner koja je uvjerila galerista Katza da je riječ o hrvatskom majstoru i da djelo pripada hrvatskoj kulturnoj baštini. Ministar je izrazio zadovoljstvo što je djelo koje se pojavilo na tržištu nakon 400 godina kupila hrvatska Vlada.

Duknovićev reljef je pronađen u vrlo dobru stanju i trebalo ga je samo očistiti, što su učinili stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu.

Ravnatelj splitskoga Konzervatorskog odjela Joško Belamarić, koji je s akademikom Igorom Fiskovićem pregledao reljef u Londonu, rekao je da će za sada biti smješten u Muzeju trogirske katedrale.

O važnosti reljefa govorili su i Flora Tarner, glavni konzervator Ministarstva kulture Miljenko Domijan, ravnatelj Hrvatskoga resturatorskog zavoda Ferdinand Meder i povjesničar umjetnosti Igor Fisković.

Ivan Duknović (Trogir, oko 1440. - ?, nakon 1509.) hrvatski renesansni kipar djelovao je u Rimu, Budimu, Veneciji i Trogiru, gdje je za kapelu katedrale izradio kipove sv. Ivana Evanđelistara i sv. Tome.

O Duknoviću su objavili monografije Kruno Prijatelj i Cvito Fisković.

(Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙