FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snow: Europa i Japan moraju ojačati gospodarski rast

WASHINGTON, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki ministarfinancija John Snow izjavio je da američka vlada čini sve što jepotrebno kako bi ispravila neravnoteže u globalnoj trgovini ali jeupozorio da i Europa i Japan moraju obaviti svoj dio posla.
WASHINGTON, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki ministar financija John Snow izjavio je da američka vlada čini sve što je potrebno kako bi ispravila neravnoteže u globalnoj trgovini ali je upozorio da i Europa i Japan moraju obaviti svoj dio posla.

"Naši potezi sami po sebi neće biti dovoljni da bi se smanjile globalne neravnoteže", ustvrdio je Snow u zabilješkama za raspravu u Vijeću za vanjske polove, institutu koji se bavi vanjskopolitičkom pozicijom SAD-a. "Jednostavno rečeno, velike neravnoteže postojat će i dalje bude li gospodarski rast u našim glavnim trgovinskim partnerima i dalje zaostajao".

Američki ministar financija naglasio je da SAD "obavlja svoj dio posla", rješavajući problem proračunskog deficita, ali je naglasio da gospodarstva europskih zemalja i Japana zajedno nadmašuju obujmom američko pa je njihova obveza da nešto poduzmu.

"Ta gospodarstva moraju i dalje usvajati i provoditi snažne i nužne strukturalne reforme kako bi uspostavila snažne stope rasta - za dobrobit vlastitih građana i kako bi pridonijela smanjenju neravnoteža u globalnom gospodarstvu", dodao je Snow.

Najnoviji podaci o proračunskom deficitu pokazat će da Bushov kabinet napreduje u ispunjavanju obećanja o prepolovljivanju fiskalnog deficita do kraja Bushova predsjedničkog mandata, najavio je Snow.

"Ne želim prognozirati kakve će biti konkretne brojke i reći ću samo da će biti puno niže. I pokazat će da smo nadmašili predsjednikov cilj prepolovljivanja deficita do kraja njegova predsjedničkog mandata", naveo je američki ministar financija.

Dodao je da je i njegov ured bio iznenađen rastom poreznih prihoda koji su sada 15 posto veći nego što se prvobitno predviđalo početkom godine.

U prošloj fiskalnoj godini američki proračunski deficit povećan je na rekordnih 412 milijardi dolara a posljednja prognoza ureda američkog Kongresa za proračun predviđa da će u tekućoj godini koja završava 30. rujna deficit dosegnuti oko 350 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙