FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: gospodarski rast na Balkanu ovisi o reformama državnih institucija

BEČ, 15. lipnja 2005. (Hina/APA) - Rast gospodarstava balkanskihzemalja u velikoj mjeri ovisi o reformama državnih institucija, glasirezime studije Radne zajednice za socijalna istraživanja i slikovnustatistiku pod naslovom "Povjerenje u institucije" koju je u srijedu uBeču predstavio potpredsjednik Austrijskog društva za europskupolitiku Albert Rohan.
BEČ, 15. lipnja 2005. (Hina/APA) - Rast gospodarstava balkanskih zemalja u velikoj mjeri ovisi o reformama državnih institucija, glasi rezime studije Radne zajednice za socijalna istraživanja i slikovnu statistiku pod naslovom "Povjerenje u institucije" koju je u srijedu u Beču predstavio potpredsjednik Austrijskog društva za europsku politiku Albert Rohan.

"Poticaji gospodarstvu imat će slabe učinke izostane li jačanje državnih institucija", naglasio je Rohan.

Perspektiva ulaska u EU funkcionira kao poticaj reformama u balkanskim državama, pa bi zaustavljanje procesa proširenja u sadašnjem trenutnu bilo "sasvim pogrešan put" koji bi ugrozio vjerodostojnost EU-a s obzirom na preuzete obveze i poništio rezultate već provedenih reformi, upozorio je on.

Studija je pokazala i vezu između gospodarskih pokazatelja i povjerenja građana u institucije, naglasio je Rohan, dodajući da korupcija u četiri studijom obuhvaćene balkanske zemlje, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori, predstavlja komponentu koja negativno utječe na gospodarstvo.

Nedostatno povjerenje građana u institucije ne pridonosi ni jačanju inozemnih ulaganja, upozorio je on, dodajući da je slabo povjerenje građana u vladu istodobno i ometajući faktor za privatizaciju, zbog loših strukturalnih uvjeta i političkog utjecaja.

Usprkos primarno političkim motivima proširenja EU-a, taj je proces uspjeh i gledano iz gospodarske perspektive, upozorio je Wolfgang Wolte, član upravnog odbora Austrijskog društva za europsku politiku, pri prezentaciji druge studije o "Gospodarskim i društvenim granicama EU".

Deset je novih članica zahvaljujući pristupu EU ostvarilo u prosjeku pojačani gospodarski rast za jedan posto a stare članice za 0,1 posto godišnje. Zato se može očekivati da će EU profitirati i od planiranih sljedećih ciklusa proširenja, dodao je Wolte.

Hrvatska je u toj studiji zauzela prvo mjesto među 11 susjeda EU kada je u pitanju gospodarstvo, a Bugarska je ocijenjena boljom od Rumunjske.

Učinak eventualnog pristupa Turske teško je procijeniti iz sadašnje perspektive a objavljene studije kolebaju se pri procjeni rasta BDP-a između jedan i pet posto, ističu autori. Albansko, bosansko-hercegovačko, makedonsko i srpsko-crnogorsko gospodarstvo trebalo bi zabilježiti brzi rast ali će krenuti s vrlo niske razine, upozoravaju oni.

Takav trend ugrožavaju ogromni deficiti na području institucionalne sigurnosti zbog slabih i dijelom korumpiranih vlada, dodaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙