FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snow: EU i Japan moraju uložiti veće napore u globalni rast

BRUXELLES, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Europa i Japan ne ulažudovoljno napora u jačanje svjetskog gospodarstva i moraju provesti"snažne strukturalne reforme" kako bi ga ubrzale i pridonijelerješavanju problema neravnoteže u svijetu, izjavio je u utorakamerički ministar financija John Snow.
BRUXELLES, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Europa i Japan ne ulažu dovoljno napora u jačanje svjetskog gospodarstva i moraju provesti "snažne strukturalne reforme" kako bi ga ubrzale i pridonijele rješavanju problema neravnoteže u svijetu, izjavio je u utorak američki ministar financija John Snow.

U govoru u bruxelleskom Centru za europske političke studije Snow je kazao da Europa i Japan "moraju odigrati ključnu ulogu u procesu očuvanja rasta svjetskog gospodarstva ali to u posljednje vrijeme nisu činile".

"Potrebna je jasna, konkretna akcija", dodao je američki ministar financija, pozivajući Europu da reformira propise o tržištu, mirovinski i porezni sustav i tržišta rada.

Tijekom četverodnevne turneje po četiri europske zemlje Snow želi odaslati poruku da Bushov kabinet napreduje u procesu smanjenja proračunskog manjka dok Europa i Japan moraju potaknuti rast kako bi pomogle pri smanjivanju jaza u američkoj trgovinskoj bilanci.

Po njegovom je mišljenju perspektiva za globalno gospodarstvo "i dalje solidna, usprkos višim cijenama nafte", iako je neravnoteža i dalje prisutna.

"Stope rasta u Europi i Japanu moraju ojačati kako bi se u prvom redu poboljšao život europskih i japanskih građana, ali i kako bi pomoglo pri rješavanju globalne neravnoteže", istaknuo je Snow.

"Nastavak procesa integracije financijskih tržišta u EU strukturalna je reforma koja istinski obećava kada je u pitanju poticanje rasta", zaključio je američki ministar financija.

SAD i EU redovito se sastaju kako bi raspravljali o regulativi financijskih tržišta i Snow je pokušao intenzivirati taj dijalog, pozivajući Europu da smanji regulativu i dozvoli preuzimanja među kompanijama unutar EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙